“Eteenpäin hangessa” – Tunnelmia DocPointin palkintojenjakotilaisuudesta

DocPointin Kotimaisen ja Kansainvälisen kilpasarjan voittajat palkittiin Kinopalatsin festivaalikeskuksessa järjestetyssä gaalassa lauantaina 3.2. Samassa tilaisuudessa ohjaaja Anu Kuivalaiselle myönnettiin Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto. Kerromme Festarilehden jutussa gaalan tunnelmista!

DocPointin vuoden 2024 palkintogaala kokosi Kotimaisen ja Kansainvälisen kilpasarjan voittajaehdokkaita Kinopalatsin festivaalikeskukseen. Tilaisuuden juonsi DocPointin ohjelmajohtaja Inka Achté. Parhaana kansainvälisenä elokuvana palkittiin Yousef Sroujin ohjaama Three Promises ja parhaana kotimaisena elokuvana DocPointin avajaiselokuva, Maija Hirvosen ohjaama Neurotyypit. Kotimaisessa kilpasarjassa Petri Luukkaisen ja Jesse Jokisen Pelaaja-elokuva palkittiin lisäksi kunniamaininnalla.

Ohjelmajohtaja Inka Achté, kansainvälisen kilpasarjan tuomariston jäsenet Suvi West ja Rohan Berry Crickmar. Kuva: Eero Koistinen

Gaalan avasi kansainvälisen kilpasarjan voittajan palkitseminen. Kilpasarjan tuomaristosta olivat paikalla jakamassa palkintoa elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Suvi West sekä ohjelmistosuunnittelija, Everything Was Decided in Movement -tuotantoyhtiön perustaja Rohan Berry Crickmar. Tuomariston kolmas jäsen, elokuvatuottaja ja IDFA Forumin johtaja Selin Murat oli joutunut jatkamaan matkaansa jo DocPoint Tallinn -festivaalille. 

Tuomaristo kommentoi Sroujin Three Promises -elokuvan palkitsemista seuraavanlaisesti:  “Liikutuimme vahvasti tästä yleismaailmallisesti samaistuttavasta tarinasta, jossa taidokkaasti ja hienovaraisesti käytetyn arkistomateriaalin kautta kerrotaan oivaltavasti hetkestä lähihistoriassa. Elokuvaa kantaa yhden naisen valinta dokumentoida kaukokatseisesti omaa perhettään, mutta sen ytimessä on myös ainutlaatuinen sukupolvien välinen yhteistyö äidin ja lapsen välillä. Se kertoo tarpeesta säilyttää rakkaus, perhe ja yhteisö kaikkein vaikeimpienkin olosuhteiden keskellä.”

Yousef Srouji ei valitettavasti voinut saapua Helsinkiin lentolakkojen takia. Ohjaajan kiitospuheen luki gaalayleisölle festivaalin ohjelmajohtaja. 

“Olemme tiimini ja perheeni puolesta erittäin otettuja tämän palkinnon saamisesta. Haluan kiittää DocPointin tiimiä siitä, että olette luoneet tilan, jossa tällaista elokuvaa voidaan jakaa, arvostaa ja siitä keskustella. Haluan myös kiittää Annaa ja muuta tiimiä, jotka yrittivät parhaansa saadakseen minut paikalle Helsinkiin. Toivon, että tapaamme kaikki kasvotusten joskus tulevaisuudessa. 

Haluan omistaa tämän elokuvan kaikille lapsille Gazassa ja turvapaikanhakijoille kaikkialla, meidän sydämemme ovat kanssanne. 

Vilpitön kiitos kaikille, jotka auttoivat tekemään tämän elokuvan todelliseksi. Alusta alkaen ainut tavoitteeni oli jakaa pieni pala palestiinalaista kokemusta perheeni matkan kautta ja äitini silmien läpi – vaikka se lopulta päätyisi vain YouTubeen. En ikinä kuvitellut, että se saavuttaisi DocPointin kaltaisia festivaaleja ja saisi tällaisen kunnianosoituksen. Ilman saamaani tukea en olisi tässä pisteessä tänään. Joten kiitos teille kaikille ja suuret kiitokset tuomaristolle tämän elokuvan palkitsemisesta. 

Free Palestine. 

Yousef Srouji” 

PARHAAT KOTIMAISET PALKITTIIN

Gaala jatkui parhaiden kotimaisten elokuvien palkitsemisella. Kotimaisen kilpasarjan tuomaristo, Thessalonikin kansainvälisen dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmistosuunnittelija Angeliki Petrou, Docs Irelandin ohjelmajohtaja Stuart Sloan ja Bogotan kansainvälisen dokumenttielokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Maria Luna Rassa, olivat kaikki paikan päällä jakamassa palkinnot. “Olemme kaikki valtavan kiitollisia ja etuoikeutettuja, kun olemme päässeet katsomaan tämän moninaisen kokoelman suomalaisia dokumenttielokuvia. Tunnemme saaneemme katsauksen suomalaiseen yhteiskuntaan, ja haluamme kiittää kaikkia elokuvantekijöitä heidän kovasta työstään ja omistautumisestaan dokumenttielokuvan kentälle”, tuomaristo kiitteli sarjan ehdokkaita.

Ohjaajat Jesse Jokinen ja Petri Luukkainen. Kuva: Sami Sorasalmi

Ensimmäisenä tuomaristo myönsi kunniamaininnan Pelaaja-elokuvalle. Tuomaristo kuvaili lausunnossaan elokuvaa seuraavasti: “Pelaaja on taitavasti tehty elokuva, jossa on vahvat hahmot ja tarina. Se kuvaa taidokkaasti sen maailman haasteita, jossa teini-ikäiset tällä hetkellä elävät. Arvostimme suuresti elokuvan luovaa tapaa kuvata eleitä, joissa tiivistyvät Verneri “Bona” Junkalan ja elokuvan kuvaaman yhteiskunnan jännitteet.”

Ohjaajat Jesse Jokinen ja Petri Luukkainen vastaanottivat palkinnon. “Uskomme, että dokumenttielokuvan saaminen yleisön eteen vaatii valtavan määrän työtä sekä kameran edessä että takana”, he kuvailivat kiitospuheessaan. Puheensa päätteeksi Jokinen ja Luukkainen halusivat jakaa yleisölle idean: “Laitoimme elokuvaamme pienen manifestin, päätimme järjestää elokuvan lopputekstit aakkosjärjestykseen.”

Seuraavaksi tuomaristo palkitsi Neurotyypit parhaana kotimaisena dokumenttielokuvana. “Haluamme myöntää parhaan kotimaisen dokumenttielokuvan palkinnon Maija Hirvosen ohjaamalle elokuvalle Neurotyypit, koska se kuvaa kauniisti, intiimisti ja hienovaraisesti vahvaa ja inspiroivaa päähenkilöään Aidaa ja koska siinä on onnistuttu luomaan turvallinen tila, jossa henkilöt voivat olla aidosti omia itsejään. Toivomme, että tämä palkinto auttaa poliittisessa taistelussa, johon päähenkilöt ja elokuvantekijät osallistuvat”, tuomaristo kertoi valinnastaan.

Ohjaaja Maija Hirvonen ja tuottaja Juha Löppönen. Kuva: Sami Sorasalmi

Palkinnon ottivat vastaan elokuvan ohjaaja Maija Hirvonen ja tuottaja Juha Löppönen. Hirvonen kiitti puheessaan tuomaristoa tuotantoyhtiö Mouka Filmin ja elokuvan päähenkilöiden Aidan ja Johannan puolesta. “Olen ollut onnekas, kun olen päässyt seuraamaan heitä. Olen aina ollut sitä mieltä, että jonkun pitäisi tehdä heistä elokuva. Tunnen olevani onnekas, että se olin minä”, Hirvonen kuvaili. “Kiitos DocPointille, että annoitte noston elokuvan viestille siitä, että yhteiskuntamme ja ympäristömme ovat neurotyypillisten rakentamia neurotyypillisille, niitä ei ole tehty kaikkia varten.”

“On suuri kunnia saada tämä palkinto elokuvallemme”, Löppönen kommentoi. ”Tämä motivoi meitä tekemään entistä kovemmin töitä elokuvan ja sen vaikuttavuuskampanjan eteen.” Hän kertoi puheessaan, että he lahjoittavat osan palkintorahoista elokuvassa esiintyvien nuorten aktivistien työhön. 

ELÄMÄNTYÖPALKINTO ANU KUIVALAISELLE

Anu Kuivalainen. Kuva: Sami Sorasalmi

Gaalan päätti Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnon myöntäminen dokumentaristi Anu Kuivalaiselle. Vuodesta 2002 lähtien jaettu palkinto myönnetään vuosittain tekijälle, joka on elämäntyöllään merkittävästi kehittänyt suomalaista elokuvataidetta. “Anu Kuivalainen on dokumenttielokuvaohjaajana sekä ajan hermolla, aktiivisena yhteiskunnan arjen kuvaajana, että iki-kysymysten äärellä, ihmisten henkilökohtaisten tarinoiden kuuntelijana ja tulkitsijana. Kuivalaisen läsnäolo ja aito tahto antaa päähenkilöille ja teemoille ansaitsemansa tilan, antan elokuvien katsojille autenttisen ja vahvan kokemuksen – Kuivalainen on uniikki osa Suomen dokumenttielokuvanäyttämöä”, DocPointin hallitus perustelee Kuivalaisen palkitsemista. 

Anu Kuivalainen otettiin vastaan lavalle raikuvin aplodein. “Kiitos DocPoint, tämä on suuri ilo ja suuri kunnia. Tuntuu että ajat ovat alalla aika kovat, mutta tämä antaa hirveästi henkilökohtaista voimaa taistella tulevien projektien puolesta”, Kuivalainen kiitti palkintopuheessaan. “Eteenpäin hangessa.”