DocPoint IMPACT 2023 elokuvat

ESITTELYSSÄ DOCPOINT IMPACT 2023 ELOKUVAT

DocPoint IMPACT vaikuttavuustuottamisen koulutuskokonaisuudessa on tänä vuonna mukana neljä tekeillä olevaa dokumenttielokuvaa. 

 

Dear Arctic

Dokumenttielokuva Arktisen keskuksen tutkijoista Lapin yliopistossa, Rovaniemellä.

Dokumentti kuljettaa katsojan Rovaniemeltä kenttätyöhön arktisten alkuperäiskansojen ja poronhoitajien maille Siperiaan, ilmastonkorjaustutkimuksen äärelle Islantiin ja Grönlantiin ja taas takaisin Suomeen kriittisen arktisen tutkimuksen ja tutkimustyön sisäisen reflektion äärelle. Elokuvassa työtään avaavat kuusi tutkijaa kolmelta eri tutkimusalueelta.

Arktinen keskus tunnetaan paremmin kansainvälisesti kuin Suomen sisällä, ja dokumentti lisää tietoisuutta sen ainutlaatuisesta toiminnasta erityisesti tutkimuskeskuksen kotimaassa. Elokuva tuo arktisen alueen tutkimuksen lähelle yleisöä helposti ymmärrettävässä muodossa.

Dear Arctic
Dear Arctic

Työryhmä: Atro Lamppu, Jan Huhtanen, Johannes Roviomaa, Orna Ben Lulu ja Vilma Rimpelä

RARE Media

Valmistumisvuosi: 2023

 

 

 

 

 

Máhccan – Kotiinpaluu / The Homecoming 

Suvi Westin Máhccan-elokuva sijoittuu murroksessa olevaan museomaailmaan. Suomen Kansallismuseon saamelaisesineet ovat palaamassa kotiin Saamenmaalle samaan aikaan, kun saamelaisten pyhät rummut ovat edelleen jumissa museoissa ympäri Eurooppaa. 

Palautuvat esineet symboloivat Saamen kansalta vietyä itsetuntoa, identiteettiä, historiaa, omakuvaa, yhteyttä esivanhempiin ja kokonaista kosmologiaa. West vie elokuvassaan katsojan museomaailman kulisseihin pohtimaan toiseuttamisen ja kulttuurien eriarvoisuuden oikeutusta, valtioiden museoiden kolonialistista historiaa ja sitä, kuka kertoo kenenkin tarinaa.

Máhccan - Kotiinpaluu / The Homecoming
Máhccan – Kotiinpaluu / The Homecoming

Ohjaaja: Suvi West

Tuottaja: Janne Niskala

Vaski Filmi, Ten thousand images

Valmistumisvuosi: 2023

 

 

 

 

 

 

Punarinta joka ei palannut 

Dokumentti kertoo Pohjois-Italiassa muuttolintujen salametsästystä vastaan kamppailevan LAC-järjestön vapaaehtoisista sekä suomalaisesta linturengastajasta, jonka rengastama punarinta joutui ammutuksi Pohjois-Italiassa.

Italian kautta kulkee monelle muuttolinnulle tärkeä, mutta vaarallinen reitti. Maassa tapetaan laittomasti yli viisi miljoonaa lintua vuodessa. LAC-järjestön vapaaehtoiset Katia ja Paolo partioivat Pohjois-Italian vuorilla ja laaksoissa tehden havaintoja salametsästäjien toimista ja raportoiden niistä viranomaisille. Elokuvassa seurataan samaan aikaan suomalaista linturengastajaa Tatu Hokkasta. Hän rengasti 90-luvun lopussa punarinnan, joka löydettiin samana vuonna ammuttuna Pohjois-Italian Bresciasta.

Nyt vuosia myöhemmin Katia ja Paolo partioivat samalla alueella, mistä Tatun rengastama lintu löytyi. Punarinta on siellä edelleen kulinaarinen erikoisuus ja siksi metsästäjien halutuin kohde. Kahden maan välille sijoittuva tarina kertoo ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta sekä lintujen merkityksestä ihmiselle maasta riippumatta.

Punarinta joka ei palannut
Punarinta joka ei palannut

Ohjaaja: Jani Ahlstedt

Tuottaja: Merja Ritola

Greenlit Productions Oy

Valmistumisvuosi: 2023

 

 

 

 

 

Omassa voimassa

Kaksi synnytysaktivistia – doula Anna-Riitta ja kätilö Kirsi – työskentelevät paremman synnytyskokemuksen ja synnyttäjän itsemääräämisoikeuden puolesta. Omassa voimassa on elokuva nykyihmisen tarpeesta tulla hoivatuksi, kohdatuksi ja hyväksytyksi omana itsenään.

Omassa voimassa
Omassa voimassa

Ohjaaja: Karoliina Gröndahl

Tuottaja: Kirsi Mattila

Osuuskunta Icebreaker Productions 

Valmistumisvuosi: 2024