Inka Achté

Entistä yhteisöllisempi DocPoint-festivaali – Uusi ohjelmajohtaja Inka Achté toivoo festareiden olevan kollektiivinen elämys

Pitkän linjan tv- ja elokuva-alan ammattilainen Inka Achté on aloittanut DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmajohtajana. Achté vastaa festivaalin elokuvaohjelmiston kokonaisvaltaisesta suunnittelusta ja toteutuksesta. Helsinkiläinen Achté on ohjaaja ja festivaalilevittäjä, jolla on lähes 20 vuoden kokemus alalta.

Achté haluaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että DocPoint olisi jatkossa kollektiivinen elämys. “Etenkin pandemia-ajan jälkeen ihmiset kaipaavat kohtaamisia ja yhteisöllisyyden tunnetta”, Achté sanoo. Festivaalin tulisi olla ihmisiä yhteen tuova paikka.

“Itselleni festivaalikävijänä keskeistä on se, että festari on enemmän kuin pelkkä kokoelma elokuvanäytöksiä. Tärkeänä osana ovat oheistapahtumat ja keskustelut, sekä toki elokuvat, jotka haastavat ja jopa pakottavat ihmiset keskustelemaan toistensa kanssa.”

Achtén toinen pitkä dokumenttielokuva Kultainen maa kilpaili helmikuussa 2022 sekä parhaan kotimaisen dokumenttielokuvan palkinnosta DocPointissa että parhaan pohjoismaisen dokumenttielokuvan palkinnosta Göteborgin elokuvajuhlilla. Hänen esikoispitkänsä Miehen malli (2018) on esitetty yli 30 kansainvälisellä festivaalilla. Ohjaajantyönsä ohella Achté pyörittää puolisonsa kanssa dokumentti- ja lyhytelokuvien festivaalilevitykseen erikoistunutta Raina Film Festival Distribution -agentuuria.

Ohjelmiston suunnittelussa Achtéta kiehtovat katsojaa haastavat ja rajoja rikkovat teokset.

“Pidän dokumenttielokuvista jotka eivät jätä rauhaan – joiden jälkeen on pakko kokoontua muiden kanssa yhteen pohtimaan, keskustelemaan, ruotimaan… tai ehkä jopa tanssimaan. Rakastan toki hyviä ja mukaansatempaavia tarinoita, mutta minua kiinnostavat myös elokuvat, joita ei ole helppo määritellä; sellaisia jotka sotkevat ja hämmentävät käsityksiämme siitä, mitä dokumenttielokuva on, rikkovat sääntöjä tinkimättä kuitenkaan etiikasta ja moraalista. 

Ohjelmajohtajan toimi on DocPointissa uusi. Aikaisemmin festivaalin elokuvasisällöstä on vastannut taiteellinen johtaja, jonka tehtävät ovat nyt jaettu kahdelle henkilölle: ohjelmistosisällöstä vastaavalle ohjelmajohtajalle sekä ammattilaistapahtumista ja muusta yleisötyöstä vastaavalle henkilölle. Jälkimmäinen rekrytoidaan kevään aikana.