Ensimmäinen kurkistus juhlavuoden ohjelmistoon

20. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 29.1.-7.2.2021 tiukasti koronaturvallisuudesta huolta pitäen. Kymmenpäiväiseksi kasvavan festivaalin uutuuksia ovat kotimainen ja ulkomainen kilpasarja sekä online-näytökset, jotka mahdollistavat  festivaalin tarjonnasta nauttimisen myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja mahdollisten koronarajoitusten aikana.

Ohjelmistossa tullaan näkemään tämän hetken puhutuimmat ja kehutuimmat dokumenttielokuvat sekä harvinaisempia helmiä. 20-vuotisjuhliaan viettävä DocPoint varautuu pandemian asettamiin haasteisiin tarjoamalla turvallisen elokuvateatterikokemuksen viranomaismääräyksiä tiukasti noudattaen sekä tuomalla yleisöille kiinnostavan online-ohjelmiston. Elokuvien lisäksi tarjolle tulee ohjaajahaastatteluja ja muuta oheisohjelmistoa.

DocPointin kansainvälisessä ohjelmistossa on useita temaattisia kokonaisuuksia. Mukana on viisi uutta afrikkalaiselokuvaa, joissa maanosaa tarkastellaan afrikkalaisten tekijöiden silmin. Kotimaisen ja ulkomaisen kilpasarjan sekä muiden ajankohtaisten dokumenttielokuvien lisäksi DocPoint tarjoaa festivaalin taiteellisten johtajien valitsemat suosikkielokuvat sekä teemakeskusteluja ja masterclass-tilaisuuksia. Festivaalin koko ohjelmisto julkistetaan 11.1.2021, mutta alla on jo muutamia maistiaisia festivaalin kansainvälisestä tarjonnasta.

Gorbachev. Heaven on ainutlaatuinen kurkistus Neuvostoliiton viimeiseksi presidentiksi jääneen Mihail Gorbatšovin elämään ja ajatuksiin. DocPointissa vuonna 2019 vierailleen, moninkertaisesti palkitun pitkän linjan venäläisdokumentaristin Vitali Manskin uutuus on surumielinen ja intiimi kurkistus valtansa menettäneen suuren johtajan yksityisyyteen. Elokuva koostuu nyt jo 89-vuotiaan Gorbatšovin kanssa käydyistä keskusteluista, joissa Nobel-palkittu suurmies käy läpi omaa ja maansa historiaa. Manski on kuvannut dokumenttia niin Gorbatšovin kotona kuin venäläisessä valtionsairaalassa, johon Gorbatšov joutui terveydentilansa heikennyttyä. Gorbachev. Heaven tarjoillaan tuoreena – dokumentin kuvaaminen jatkui aina uudenvuodenjuhliin 2020 saakka. Katso traileri täältä.

Ukrainalaisen Iryna Tsilykin ohjaama The Earth is Blue as an Orange on niittänyt kiitosta festivaaleilla ja se palkittiin parhaasta ohjauksesta Sundancen elokuvajuhlilla aiemmin tänä vuonna. Kauniisti kuvattu dokumenttielokuva seuraa yksinhuoltajaäidin ja tämän neljän lapsen elämää piiritetyssä Ukrainassa. Dokumentissa sekoittuvat perheen arkinen elämä pommitusten keskellä sekä elokuvakuvaajan ammatista haaveilevan perheen vanhimman tyttären lavastamat kohtaukset perheen ja naapuruston kohtaamissa vaarallisissa tilanteissa. Katso elokuvan traileri täältä.

DocPoint ja Docventures järjestävät yhdessä ilmastoaktivisti Greta Thurnbergin elämää tiivisti seuraavan I Am Greta -dokumenttielokuvan Suomen ensi-illan. Ruotsalainen dokumenttiohjaaja Nathan Grossman on seurannut tiiviisti Thurnbergin elämää liki kahden vuoden ajan.  Dokumentissa päästäänkin näkemään läheltä tämän poikkeuksellisen rohkean nuoren naisen taistelua ilmastonmuutosta vastaan ja tapaamisia maailman päättäjien kanssa sekä yksityiselämää matkojen välillä. DocPointissa ja Ylellä samanaikaisesti esitettävä dokumentti sai maailman ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla. Katso elokuvan traileri täältä.

DocPoint-festivaalin elokuvateattereina toimivat Bio Rex, Kinopalatsi, Kino Regina, Cinema Orion ja Savoy-teatteri. Festivaalin koko ohjelmisto julkistetaan ja lipunmyynti alkaa 7.1.2021.

HUOM! Painettu festivaalilehti korvataan tänä vuonna festivaalin verkkosivuilla julkaistavalla Festarilehti-nettijulkaisulla, jossa festivaalin ohjelmistoa ja festivaalin rakentamista avataan tarkemmin esimerkiksi tekijähaastatteluiden avulla 1.12.2020 lähtien. Suositut joululahjaliput tulevat myyntiin joulukuussa. Koko festivaali järjestetään koronaturvallisuus huomioiden ja sen hetkisiä viranomaisohjeita noudattaen. Päivitämme koronaturvallisuuteen liittyviä ohjeistuksia ja käytäntöjä festivaalin kotisivuille.