Mark Cousins ja Aho & Soldan -palkittu Anu Kuivalainen pitävät Masterclassit DocPointissa

Ennakkomaistiaisena ensi vuoden ohjelmistosta paljastamme dokumenttielokuvan raskaan sarjan moniottelija Mark Cousinsin ja Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnon voittaja Anu Kuivalaisen Masterclassit. 

Supersuositun ELOKUVAN TARINA -dokumenttisarjan (A Story of Film) luoja Mark Cousins saapuu Helsinkiin tammikuussa DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalille. Dokumentaristi ja kirjoittaja esiintyy Masterclass-tilaisuudessa keskiviikkona 31.1. Savoy-teatterissa. Lisäksi Cousinsin uralta on valikoitu kolme elokuvaa festivaalin ohjelmistoon. “Ydinvoiman historiaan keskittyvä ATOMIC: LIVING IN DREAD AND PROMISE (2015) ja fasismin syntyä ja tuhoa 30-luvun Italiassa tarkasteleva THE MARCH ON ROME (2022) resonoivat pelottavankin voimakkaasti ajassamme. A STORY OF CHILDREN AND FILM (2013) taas on ajaton kertomus siitä, kuinka elokuvissa on kuvattu lapsuutta eri aikakausina”, kommentoi DocPointin ohjelmajohtaja Inka Achté, joka on valinnut elokuvat. “Cousins on dokumenttielokuvan raskaansarjan moniottelija, jolla on laaja-alainen näkemys elokuva-alasta tekijänä ja kirjoittajana, ja on kunnia saada hänet festivaalin vieraaksi”, Achté lisää.

Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto ohjaaja Anu Kuivalaiselle 

Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto jaetaan vuoden 2024 DocPoint-festivaalilla Anu Kuivalaiselle. Kuivalainen on Jussi-palkittu dokumenttielokuvaohjaaja, joka tunnetaan visuaalisesti voimakkaista elokuvistaan. Kuivalaisen uusin elokuva oli kollektiivisesti toteutettu 10 KIRJETTÄ TULEVAISUUTEEN, joka nähtiin myös DocPointin Kotimaisessa kilpasarjassa vuonna 2023. DocPointin ohjelmistossa nähdään viisi valikoitua elokuvaa Kuivalaisen tuotannosta. Sunnuntaina 4.2. Kuivalainen pitää Masterclassin Kino Reginassa.

”On kunnia liittyä Aho & Soldan -palkinnon saaneiden maineikkaaseen seuraan. Palkinto osuu hyvänä henkilökohtaisena kannustimena kohtaan, jossa taistelen uusien projektieni puolesta alati resursseiltaan tiukkenevassa dokumenttielokuvan tekemisen maailmassa. Se auttaa uskomaan itseensä ja antaa vielä lisää intoa työntekoon”, Kuivalainen kommentoi palkintoa.

DocPointin suomalaiselle dokumenttielokuvataiteilijalle myöntämä Aho & Soldan – elämäntyöpalkinto on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 2002. Aiempien vuosien Aho & Soldan -palkittuja ovat mm. John Webster (2023), Mika Kaurismäki (2018), Kiti Luostarinen (2010), Peter von Bagh (2005) ja Pirjo Honkasalo (2004).

Festivaali esittää Anu Kuivalaisen tuotannosta seuraavat elokuvat: ORPOJEN JOULU (1994), MUSTA KISSA LUMIHANGELLA (1999), TAATAN PAHA UNI (2005), ARANDA (2011) ja LAULUJA RAKKAUDESTA (2020).

Masterclass-liput ja sarjakortit pukinkonttiin 

Mark Cousinsin ja Anu Kuivalaisen Masterclass-liput ja ohjaajan Masterclass-tilaisuuden ja elokuvat sisältävät lippupaketit tulevat myyntiin jo tänään tiistaina 5.12. klo 12.00. Lisäksi myyntiin tulevat festivaalin sarjakortit.

Festivaalin koko ohjelmisto julkaistaan 11.1.2024, jolloin myös ohjelmiston liput tulevat myyntiin.