DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n uutena toiminnanjohtajana aloitti elokuussa 2023 Johanna Råman. Hän on työskennellyt Suomen Ranskan-instituutin johtajana Pariisissa toimikaudella 2018–2023 sekä sitä ennen useissa taide- ja kulttuurialan asiantuntija-, tuotanto- ja johtotehtävissä Suomessa. Hänen vastuullaan on DocPointin koko toiminnan suunnittelu, toteutus ja sen kehittäminen yhdessä työyhteisön kanssa.
DocPointin toiminnassa Råmania innostaa yhteiskunnallisesti tärkeät arvot ja sisällöt. Yhdistyksen toiminnassa rohkeus, avoimuus, tasa-arvo, totuus ja ymmärrys yhdistyvät luovaan ja yhteiskunnalliseen dokumenttielokuvaan, kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. “Dokumenttielokuva on upea ja vahva taidemuoto, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä, kokea ja ymmärtää maailmaa”, kertoo Råman.
Råman näkee, että Suomessa dokumenttielokuva on monipuolista, omaperäistä, elinvoimaista ja kansainvälistä – kentältä löytyy paljon erilaisia tekijöitä ja muotoja tehdä elokuvaa. Samaan aikaan dokumenttielokuva on jatkuvassa muutoksessa, muun muassa pienet ja pirstaloituneet resurssit, levitys- ja jakelualustojen sekä mediaympäristön jatkuva muuttuminen haastavat koko alan kenttää.
DocPointilla on tärkeä rooli kotimaisen dokumenttielokuvan tekijöille ja yleisöille. Tammi-helmikuun vaihteessa järjestettävä DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali on yksi Pohjoismaiden suurimmista dokumenttielokuvafestivaaleista ja ainoa yksinomaan dokumenttielokuvaan keskittyvä tapahtuma Suomessa. DocPoint tarjoaa yleisölle mahdollisuuden päästä katsomaan laajan valikoiman ammattimaisesti kuratoitua, maailman laadukkainta pitkää, luovaa ja yhteiskunnallista dokumenttielokuvaa, jota ei muuten nähtäisi Suomessa.
DocPoint-festivaalilla järjestetään myös DOKKINO -lasten- ja nuortennäytöksiä sekä useita oheistapahtumia kuten ilmaisia keskustelutilaisuuksia ja ammattilaisille suunnattuja seminaareja. Festivaalilla vierailee runsaasti kansainvälisiä ja kotimaisia tekijävieraita, toimittajia, ja tapahtuma toteutuu useiden kumppaneiden välisenä yhteistyönä. DocPoint IMPACT -koulutus- ja verkostoitumishanke puolestaan kouluttaa dokumenttielokuvantekijöitä vaikuttavuustuottamiseen, esittelee yleisölle uutta suomalaista tuotannossa olevaa dokumenttielokuvaa, ja luo yhteyksiä dokumenttielokuvantekijöiden ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden välille.
Dokumenttielokuvalle omistettu festivaali on olennainen osa helsinkiläisen elokuvakulttuurin monipuolista tarjontaa. “Olen ilokseni huomannut palattuani viiden vuoden jälkeen Pariisista Helsinkiin, miten elävä, aktiivinen ja kansainvälinen elokuvakulttuuri Helsingissä juuri nyt on. Toivon, että DocPoint voi ylittää niin elokuvan tekijöiden kuin yleisön odotukset, ja edistää yhteisöllistä dokumenttielokuvakulttuuria kokonaisvaltaisesti”, kertoo Råman.
“DocPointilla on paljon mahdollisuuksia rakentaa kestävää tulevaisuutta, jolla vahvistetaan paikallisuutta, paikattomuutta, yhteisöllisyyttä ja elämän merkityksellisyyttä”, jatkaa Råman. Näitä mahdollisuuksia kaivataan, kun aikamme isoja teemoja ovat esimerkiksi ilmastokriisi, julkisen talouden haasteet, eriarvoisuuden lisääntyminen, yhteiskunnan ilmapiirin koventuminen, polarisaatio ja maailman talousjärjestelmän rakentuminen uusiutumattoman energian pohjalle. Post-COVID -aika on luonut yhä monimutkaisemman toimintaympäristön, jossa tulevaisuuden kehityssuunnat ovat tavallista enemmän auki.
DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n nykyinen toiminta ja merkittävä yhteiskunnallinen profiili antavat erinomaisen lähtökohdan jatkaa ja kehittää pitkäjänteisesti ja kokonaisvaltaisesti DocPointia.
“Haluamme ohjelmistossa esitellä kattavasti luovan ja yhteiskunnallisen dokumenttielokuvataiteen eri kerrontamuotoja, tuoda valinnoissa esiin dokumenttielokuvien moninaisuuden lisäksi erilaisten katsojaryhmien moninaisuuden. DocPoint tekee työtä sen eteen, että jatkossa yhä moninaisempi joukko ihmisiä osallistuu DocPointin tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen”, kertoo Råman.
DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali on yksi Euroopan merkittävimmistä dokumenttielokuvien yleisöfestivaaleista, joka järjestetään jälleen Helsingissä 30.1.-4.2.2024. Råman toivoo, että tapahtuma tavoittaa monia erilaisia yleisöjä ja yhdistää ihmisiä. Tavoitteena on luoda festivaalista jälleen keskeinen foorumi yhteiskunnalliselle keskustelulle ja syvälliselle kokemukselle.
“Tulkaa, ottakaa tärkeät ihmiset mukaanne ja nauttikaa dokumenttielokuvataiteesta jälleen tammi-helmikuun vaihteessa Helsingissä!”
Kuva: Alessandra Carosi