DocPointin ohjelmisto kutsuu tanssimaan, fanittamaan ja bilettämään

DocPointin ohjelmajohtaja Inka Achté esittelee Festarilehden pääkirjoituksessa vuoden 2023 festivaalin elokuvat ja pääteemat.

Moi dokkarifanit!

Vuosi 2022 vapautti meidät – ainakin toistaiseksi – vihdoin viimein pandemian kourista ja neljän seinän sisältä toistemme pariin. Hurraa! Itselläni on ollut vähintään yhtä kova ikävä elokuvakankaita kuin kanssaihmisiäkin. Siksi DocPoint on vuonna 2023 entistäkin yhteisöllisempi. Tänä vuonna me katsomme elokuvia ja keskustelemme niihin liittyvistä teemoista, mutta myös tanssimme, fanitamme ja biletämme yhdessä festivaalilla. Pitkästä aikaa pohjoiseen joukkoomme liittyy myös ulkomaisia vieraita, kun DocPoint toivottaa tervetulleeksi ohjaajia ja muita alan ammattilaisia muun muassa Intiasta, Kanadasta, Portugalista ja Iranista.

DocPoint käynnistyy 31.1. Petteri Saarion ohjaamalla avajaiselokuvalla Revontulten räppäri. Elokuvassa aikuisuuden kynnyksellä tasapainoileva saamelaisnuori Mihkku Laiti pohtii, valitako uran poromiehenä vai räppärinä.  Elokuva myös starttaa festivaalin Rytmi veressä -teemakokonaisuuden, jossa nähdään paitsi vuoden parhaita musiikkidokkareita, myös niiden yhteyteen suunniteltuja tapahtumia, jotka järjestetään Suvilahden Tiivistämöllä yhteistyössä Pop Up Kino Helsingin kanssa. 

Itse odotan kenties eniten torstaita 2.2., jolloin esitämme Princen kulttimaineeseen nousseen Sign o’ the Times -konserttidokumentin. Näytöksessä ei ole syytä himmailla, sillä tanssiminen ja mukana laulaminen on paitsi sallittua, jopa suositeltavaa! Perjantaina 3.2. Tiivistämön taas täyttävät hiphop-rytmit, kun lauteille nousevat avajaiselokuvastamme tuttu Mihkku, taiteilijanimeltään Yungmiqu, Gada ja Emma-palkittu Asa. Illan rytmimusiikista vastaa DJ Polarsoul.

Musiikin lisäksi yksi keskeisistä teemoistamme on sukupuoli. Festivaalilla nähdään useita elokuvia, jotka käsittelevät paitsi sukupuolen merkitystä ihmisen elämässä, myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Osana Katse sukupuoleen -teemaa DocPoint järjestää Tiivistämöllä keskiviikkona 1.2. Queer-päivän, jolloin esitetään muunsukupuolisen Gabin tarina Gabi, Between Ages 8 and 13 sekä huippumuodin maailmaan sijoittuva Fashion Babylon. Ilta huipentuu Lissabonin hämyisiltä klubeilta Helsingin yöhön saapuvan, konservatiiviselle portugalilaisyhteiskunnalle keskisormea näyttävän Fado Bichan keikkaan. Ennen feminististä ja antirasistista queer-fadoa esittävän bändin esiintymistä nähdään heistä kertova lyhytelokuva It’s Not Fado, It’s Faggot Fado.

Maailma myllerryksessä

Vaikka DocPoint pyrkii vuonna 2023 tuomaan masentavien pandemia- ja sotauutisten keskelle pilkahduksen iloa, yhteisöllisyyttä ja muistuttamaan siitä, että meissä ihmisissä on myös paljon hyvää, emme toki ummista silmiämme. Dokumenttielokuvat ovat tärkeä väline myös vakavien aiheiden käsittelyyn. 

Kankailla nähdään esimerkiksi IDFA:ssa palkittu Manifesto, joka leuat auki loksauttavia YouTube- ja TikTok-klippejä käyttäen näyttää, miten militarismi ja julma kasvatus tekevät venäläisistä lapsista vähitellen osan maan autoritääristä koneistoa. Venetsian elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut israelilainen Innocence kuvaa myöskin militarismin vaikutusta lapsiin. Kylmäävät sotilaspäiväkirjat ja kotivideot kuljettavat tarinaa siitä, kuinka Israelin valtio painostaa nuoria armeijaan vastoin heidän omia arvojaan tai identiteettiään. When Spring Came To Bucha -elokuvassa taas pääsemme seuraamaan ukrainalaisten uskomatonta sitkeyttä ja yhteisöllisyyttä keskellä Venäjän jälkeensä jättämää tuhoa. Myanmar Diaries puolestaan näyttää, mitä tapahtui Myanmarissa väkivaltaisen vallankaappauksen keskellä.

DocPoint esittää vuonna 2023 elokuvia yli 40 maasta, ja keskitymme ohjelmistossa erityisesti portugalilaiseen dokumenttielokuvaan. Euroopan vastakkaisella laidalla sijaitsevasta pikkuruisesta maasta kumpuaa rajoja rikkovia ja määritelmiä pakenevia elokuvia, joiden kautta meille avautuu näkökulmia niinkin monimuotoisiin aiheisiin kuin seksityöhön, kolonialismin perintöön ja siihen, miksi auto on joillekin miehille niin tärkeä. Festivaalin vieraaksi saapuu myös pienimuotoinen portugalilainen delegaatio. Kaikki festivaalivieraat julkaistaan torstaina 19.1.

Kilpasarjoissa kotimaista ja kansainvälistä parhaimmistoa

DocPoint jatkaa kilpailufestivaalina. Kansainväliseen kilpasarjaan on valittu 12 elokuvaa, kotimaiseen kilpasarjaan seitsemän. Kilpasarjojen elokuvat on pyritty valitsemaan siten, että ne ovat paitsi taiteellisesti korkealaatuisia, myös erilaisia ohjauksellisia lähestymistapoja heijastelevia. Mukana on henkilökohtaiseen taipuvia essee-elokuvia, esimerkiksi iranilaisen Mania Akbarin How Dare You Have Such a Rubbish Wish, klassisia seurantadokumentteja, kuten puolalaisen Lukasz Kowalskin hulvaton The Pawnshop, sekä dokumenttielokuvan ja audiovisuaalisen taiteen rajamaastossa liikkuvia teoksia, kuten Ars Fennica -ehdokas Emilija Škarnulytėn Burial, joka esitetään myös erikoisnäytöksessä Savoy-teatterissa Timo Kaukolammen säestämänä. Omaa luokkaansa on myös peräti kymmenen suomalaisohjaajan yhteistyössä toteuttama kollektiivinen 10 kirjettä tulevaisuuteen, joka nähdään kotimaisessa kilpasarjassa.

DocPoint FINEST Market jatkaa kotimaisen ja virolaisen dokumenttielokuvan esittelyä. Marketissa alan ammattilaiset voivat tutustua kuratoituun kokonaisuuteen, joka koostuu viidestä vielä tekeillä olevasta elokuvaprojektista, viidestä lyhytelokuvasta ja viidestä valmiista elokuvasta. FINEST Market pyrkii edistämään toiminnallaan suomalaisen ja virolaisen dokumenttielokuvan tunnettuutta maailmalla. 

Vaikka pyrimme vuoden 2023 festivaalilla erityisesti ihmisten kohtaamisiin ja yhteisöllisyyteen, haluamme palvella myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvia dokkarien ystäviä. Siksi osa tämänkin vuoden ohjelmistosta on katsottavissa verkossa. Lisätietoa verkkonäytöksistä sekä listan verkossa nähtävistä elokuvista löydät täältä.

En voisi olla innostuneempi ja ylpeämpi saadessani esitellä vuoden 2023 ohjelmiston yleisöllemme. Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi festivaalille inspiroitumaan, nauramaan, itkemään, vaikuttumaan, tanssimaan ja keskustelemaan!

Inka Achté

DocPointin ohjelmajohtaja