DocPoint-palkinnot on jaettu vuoden parhaille dokumenteille

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla palkittiin vuoden paras kotimainen ja kansainvälinen dokumenttielokuva. Maija Hirvosen NEUROTYYPIT voitti Kotimaisen kilpasarjan ja Yousef Sroujin THREE PROMISES Kansainvälisen kilpasarjan. Voittajaelokuvat on vielä mahdollista nähdä näytöksissä festivaalin päätöspäivänä sunnuntaina! Molempien DocPoint-palkintojen arvo on 5000 euroa. Palkinnot jaettiin 3.2. lauantaina Helsingin Kinopalatsissa järjestyssä palkintoseremoniassa. Anu Kuivalaiselle myönnetty Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto luovutettiin hänelle samassa tilaisuudessa.

Maija Hirvosen rohkeasta aktivistista Aidasta kertova NEUROTYYPIT voitti Kotimaisen kilpasarjan. Tuomaristo kommentoi valintaansa seuraavasti: “Haluamme myöntää parhaan kotimaisen dokumenttielokuvan palkinnon Maija Hirvosen ohjaamalle elokuvalle NEUROTYYPIT, koska se kuvaa kauniisti, intiimisti ja hienovaraisesti vahvaa ja inspiroivaa päähenkilöään Aidaa ja koska siinä on onnistuttu luomaan turvallinen tila, jossa henkilöt voivat olla aidosti omia itsejään. Toivomme, että tämä palkinto auttaa poliittisessa taistelussa, johon päähenkilöt ja elokuvantekijät osallistuvat”, tuomaristo kommentoi valintaansa. NEUROTYYPIT esitetään Kinopalatsi 9:ssä sunnuntaina klo 16.00.

Lisäksi Kotimaisen kilpasarjan tuomaristo antoi kunniamaininnan Petri Luukkaisen ja Jesse Jokisen nuoresta e-urheilija Bonasta kertovalle elokuvalle PELAAJA.” PELAAJA on taitavasti tehty elokuva, jossa on vahvat hahmot ja tarina. Se kuvaa taidokkaasti sen maailman haasteita, jossa teini-ikäiset tällä hetkellä elävät. Arvostimme suuresti elokuvan luovaa tapaa kuvata eleitä, joissa tiivistyvät Verneri “Bona” Junkalan ja elokuvan kuvaaman yhteiskunnan jännitteet.” PELAAJASTA on näytös Kinopalatsi 8 -salissa klo 18.45 festivaalisunnuntaina 4.2.

Kotimaisen kilpasarjan tuomaristossa olivat Thessalonikin kansainvälisen dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmistosuunnittelija sekä festivaalin kansainvälisen sarjan ohjelmakoordinaattori Angeliki Petrou, Docs Irelandin ohjelmajohtaja Stuart Sloan ja Bogotan kansainvälisen dokumenttielokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Maria Luna Rassa.

Kansainvälisen kilpasarjan voitti Yousef Sroujin THREE PROMISES. Elokuvassa ohjaaja palaa äitinsä kuvaamien kotivideoiden kautta 2000-luvun alun Länsirannalle, jossa arkea määrittävät Israelin armeijan kostotoimet palestiinalaisten kansannousua vastaan. THREE PROMISES esitetään festivaalisunnuntaina klo 15.00 Kinopalatsi 8:ssa.

“Liikutuimme vahvasti tästä yleismaailmallisesti samaistuttavasta tarinasta, jossa taidokkaasti ja hienovaraisesti käytetyn arkistomateriaalin kautta kerrotaan oivaltavasti hetkestä lähihistoriassa. Elokuvaa kantaa yhden naisen valinta dokumentoida kaukokatseisesti omaa perhettään, mutta sen ytimessä on myös ainutlaatuinen sukupolvien välinen yhteistyö äidin ja lapsen välillä. Se kertoo tarpeesta säilyttää rakkaus, perhe ja yhteisö kaikkein vaikeimpienkin olosuhteiden keskellä”, jury kommentoi palkintoa.

Kansainvälisen kilpasarjan tuomaristossa ovat elokuvatuottaja ja IDFA Forumin johtaja Selin Murat, elokuvatuottaja, ohjelmistosuunnittelija ja Everything Was Decided in Movement -tuotantoyhtiön perustaja Rohan Berry Crickmar sekä vuoden elokuvaohjaajaksi 2023 valittu ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saanut elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Suvi West.