DocPoint palasi monipuolisempana kuin koskaan ja täytti Helsingin valkokankaat vuoden kovimmilla dokumenttielokuvilla 

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali päättyi sunnuntaina 5.2. Kuuteen päivään mahtui unohtumattomien elokuvaelämysten lisäksi ainutlaatuisia musiikkitapahtumia, kiehtovia keskusteluita sekä jälleennäkemisen riemua. 

“Oli ihanaa, että pääsimme kahden vuoden tauon jälkeen nauttimaan yhdessä dokumenttielokuvista isoilta kankailta. Olen suunnattoman onnellinen ja ylpeä siitä, että salit olivat täysiä, ja yleisöt keskustelivat niin aktiivisesti sekä festivaalilla vierailevien kansainvälisten tekijöiden, että toistensa kanssa”, festivaalin ohjelmajohtaja Inka Achté kommentoi juuri päättyneitä festivaaleja. 

Festivaalin katsotuin elokuva oli Jouko Aaltosen Miten korjata maailma, jossa sukelletaan suoran kansalaistoiminnan historiaan ja aktivismiin aina 1990-luvulta tähän päivään.  

Muita katsotuimpia elokuvia olivat Venetsian pääpalkinnon voittaja, Laura Poitrasin All the Beauty and the Bloodshed ja Shaunak Senin Sundancessa ja Cannesissa palkittu All that Breathes. Kaiken kaikkiaan festivaalilla oli yhteensä noin parikymmentä  loppuunmyytyä näytöstä.

Muita yleisön suosikkeja olivat Vasco Vianan ja Rita Maian afroportugalilaisen musiikin suuntauksista kertova Lisbon Beat, Cláudia Varejãon rakkauden käsitettä tutkiva Amor Fati, Ahsen Nadeemin “maratoonarimunkeista” kertova Crows Are White, ja festivaalin järkyttävin elokuva, venäläisten nuorten somevideoista koostuva, Angie Vinchiton Manifesto.  

Perinteisten elokuvanäytösten lisäksi festivaalin runsaat musiikkitapahtumat olivat menestys. Kahden Savoy-teatterissa järjestetyn kinokonsertin; Timo Kaukolammen säestämä Burialin ja ukrainalaisten muusikoiden Misha Kalininin ja Roksana Smirnovan säestämä In Spring-hyväntekeväisyyskonsertin lisäksi Suvilahden Tiivistämön LeffaLive-tapahtumakokonaisuus oli onnistunut.

DocPoint järjesti myös useita keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja John Websterin Masterclassin. Myös yleisölle avoimet DocFokus-keskustelut löysivät yleisönsä. Industry-tapahtumat toivat  paikalle laajan joukon elokuva-alan ammattilaisia. Seminaareissa keskusteltiin mm. lasten ja nuorten dokumenttielokuvien yleisöistä ja kurkistettiin editointivaiheessa olevien dokumenttielokuvien leikkauspöydälle.

“Yksi elokuvafestivaalien tärkeimmistä tehtävistä on yhdistää yleisö, elokuvat ja niiden tekijät toisiinsa. Sama pätee elokuva-alan ammattilaisiin: on meidän tehtävä auttaa heitä tiedon ja taidon, sekä verkostojen äärelle. Toivon, että tämän vuoden industry-ohjelma oli vain lähtölaukaus tulevia vuosia ajatellen. Kiitos kaikille tapahtumapartnereille ja ennen kaikkea yleisölle, sekä ammattilaisille että  elokuvakulttuurin ystäville”, DocPointin Head of Industry Sini Hormio kommentoi.