DocPoint kiinnosti ympäri Suomea – Inka Achté festivaalin ohjelmajohtajaksi

Valtakunnallisena verkkofestivaalina järjestetty DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali kiinnosti ympäri Suomea. Sunnuntaina 6.2. päättyvän festivaalin katsotuimmaksi elokuvaksi nousi Susanna Helken ohjaama Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja, joka voitti sekä kotimaisen kilpasarjan että festivaalin yleisöäänestyksen.

Suomen suurin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint päättyy sunnuntaina 6. helmikuuta.

Pääasiallisesti verkossa 31.1.–6.2.2022 järjestetyn DocPointin elokuvia katsottiin ympäri Suomea. Festivaalilla esitettiin 64 kotimaista ja kansainvälistä elokuvaa, joita katsottiin yhteensä yli 10 000 kertaa. Katsojamäärä kasvoi noin kolmanneksella vuoden 2021 festivaaliin verrattuna. DocPoint 2021 järjestettiin niin ikään verkkofestivaalina.

DocPoint-Yle-palkinnot jaettiin lauantaina 5. helmikuuta. Kotimaisen kilpasarjan voitti Susanna Helken ohjaama hoivatyön karusta arjesta kertova musikaalidokumentti ARMOTONTA MENOA – HOIVATYÖN LAULUJA. Kansainvälisen kilpasarjan pääpalkinto annettiin Ruslan Fedotovin elokuvalle WHERE ARE WE HEADED, joka kuvaa ihmisiä Moskovan metrossa.

Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja voitti myös Dokumenttikillan rahoittaman Katsojien suosikki -yleisöäänestyksen. Elokuva oli myös DocPointin katsotuin elokuva. Katsotuin ulkomainen elokuva oli ASCENSION, Jessica Kingdonin ohjaama kiehtova tutkielma kiinalaisesta kapitalismista.

Festivaaliyleisö löysi myös DocPointin oheisohjelmiston. Suosituimmaksi verkkotapahtumaksi nousi Dokumenttielokuvan päähenkilöt ja etiikka -seminaari. Seminaarin tallenne on katsottavissa tämän linkin kautta.

Ensimmäistä kertaa järjestetty DocPoint FINEST Market on käynnissä vielä viikon verran. FINEST Market tarjoaa parhaita uusia suomalaisia ja virolaisia dokumenttielokuvia alan kansainvälisten ammattilaisten nähtäväksi. Tapahtuma on herättänyt huomattavaa kiinnostusta ja se tullaan järjestämään osana DocPointia myös jatkossa.

Seuraava DocPoint järjestetään tammi–helmikuun vaihteessa vuonna 2023.

INKA ACHTÉ DOCPOINTIN OHJELMAJOHTAJAKSI

DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n hallitus on valinnut ohjelmajohtajaksi Inka Achtén. Achté on helsinkiläinen dokumenttielokuvaohjaaja ja festivaalilevittäjä, jolla on lähes 20 vuoden kokemus elokuva- ja tv-alalta.

Achté on valmistunut dokumenttielokuvaohjauksen maisteriksi National Film and Television Schoolista Iso-Britanniasta. Hän on työskennellyt dokumenttielokuvien myyntiagenttina muun muassa Taskovski Films- ja Autlook Filmsales-yhtiöissä sekä toiminut ohjelmistosuunnittelijana eri elokuvafestivaaleilla. Achté on ohjannut pitkät dokumenttielokuvat Miehen malli (2018) ja Kultainen maa (2021).

Kultainen maa sai maailman ensi-iltansa DocPoint-festivaalilla 2022, jossa sille myönnettiin kotimaisen kilpasarjan kunniamaininta.

”On hienoa päästä kehittämään DocPointia yhdessä tekijöiden ja yleisön kanssa aikana, jolloin dokumenttielokuva on suositumpaa kuin koskaan aiemmin. Erityisen innoissani olen mahdollisuudesta avata kotimaiselle yleisölle elokuvien kautta ovia sellaisiin maailmoihin, joihin meillä ei muuten ole pääsyä, ja näkökulmiin joita emme ennen ole tulleet ajatelleeksi”, kertoo Inka Achté.

”Haluan olla mukana luomassa entistä inklusiivisempaa ja monimuotoisempaa elokuvakulttuuria, joka ravistelee katsojia ja saa heidät oivaltamaan jotakin uutta maailmasta jossa elämme. Tässä on dokumenttielokuvan voima.”

Ohjelmajohtajan toimenkuva on DocPointissa uusi. Festivaalin taiteellisen johtajan tehtävät jaetaan kahdelle henkilölle. Ohjelmajohtaja vastaa festivaaliohjelmiston kokonaisvaltaisesta suunnittelusta ja toteutuksesta. Festivaalin ammattilaistapahtumista ja DocPoint FINEST Marketista vastaa toinen henkilö, joka valitaan tämän kevään aikana.

Nämä kaksi henkilöä tekevät tiiviisti yhteistyötä keskenään ja muodostavat yhdessä yhdistyksen toiminnanjohtajan sekä tuottajan kanssa festivaalin ydinryhmän. Kuten aiemminkin, DocPoint-festivaalin suunnittelussa on vuosittain mukana myös muita kotimaisia ja ulkomaisia alan ammattilaisia (’programmers’). Vastaava malli on käytössä myös useilla muilla elokuvafestivaaleilla.

DocPointin taiteellisena johtajana on vuodesta 2019 toiminut Kati Juurus. Hänen määräaikainen kautensa päättyy helmikuussa. Juuruksen aikana festivaalille luotiin kotimainen ja kansainvälinen elokuvakilpasarja vuonna 2021 sekä suomalaista ja virolaista dokumenttielokuvaa kansainväliselle ammattilaisyleisölle esittelevä DocPoint FINEST Market vuonna 2022. Uudet toiminnot ovat laajentaneet festivaalia ja uudistaneet sen profiilia. DocPoint kiittää lämpimästi Kati Juurusta ja toivottaa hänelle hyvää jatkoa.

DocPoint toivottaa Inka Achtén tervetulleeksi joukkoonsa!