DocPoint kasvatti elokuvakävijämääräänsä

Runsaasti dokumenttielokuvan ystäviä elokuvateattereihin kerännyt DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali päättyi sunnuntaina 4.2. Kuuteen festivaalipäivään mahtui 120 pitkää ja lyhyttä dokumenttielokuvaa yli 200 näytöksessä, joista  reilut 40 myi loppuun. Elokuvanäytösten lisäksi yleisö löysi hyvin paikalle myös Mark Cousinsin ja Anu Kuivalaisen Masterclasseihin. Festivaalin katsotuimmasta elokuvasta käytiin kova kaksinkamppailu, ja lopulta ykkössijan vei avajaiselokuvanakin nähty, Maija Hirvosen ohjaama NEUROTYYPIT. Rohkeasta aktivistista Aidasta kertova elokuva voitti myös Kotimaisen kilpasarjan. Toiseksi katsotuimmaksi elokuvaksi ylsi Ibrahim Nash’atin HOLLYWOODGATE, jossa elokuvantekijä  soluttautuu Talibaniin oman turvallisuutensa uhalla. Kolmanneksi katsotuin elokuva oli Kiinan kylmäävästä totaalikontrollista kertova Jialing Zhangin TOTAL TRUST.

Muita suosittuja elokuvia olivat Riccardo Dejan Jurkovićin ja Leonhard Hofmannin herkkä kehonrakennuselokuva FRANK MEYER, joka on ollut myös festivaalin online-alustan katsotuin, sekä Ylen kanssa yhteistyössä järjestetty maksuton DINGO JA LEVOTTOMAT TUHKIMOT -näytös. Katsotuimpien elokuvien joukossa olivat myös ohjaaja Taku Aoyagin omakohtainen  TOKYO UBER BLUES, joka kertoo hänen  työstään Uber Eats -ruokalähettinä pandemia-ajan Tokiossa, sekä Kansainvälisen kilpasarjan voittanut Yousef Sroujin elokuva THREE PROMISES, jossa elokuvantekijä palaa Länsirannikolle äitinsä kuvaamien kotivideoiden kautta. Yousef Srouji ei päässyt vastaanottamaan DocPoint-palkintoaan, mutta hän lähetti terveisensä, ja kertoi omistavansa palkintonsa Gazan lapsille.

“DocPoint 2024 onnistui kasvattamaan elokuvakävijämääräänsä viime vuoteen nähden. Tämä kertoo siitä, että yksinomaan dokumenttielokuviin keskittyvä  elokuvatapahtuma on tärkeä niin yleisölle kuin sen elokuvantekijöillekin”, toiminnanjohtaja Johanna Råman kommentoi.

DocPoint-jatkot

Festivaalin jälkeen DocPoint jatkaa kulkuaan jatkojen merkeissä pääkaupunkiseudun kulttuurikeskuksiin 6.-7.2.. DocPoint-jatkot ovat yleisölle maksuttomia näytöksiä festivaalilla esitetyistä kotimaisista dokumenteista, joissa on myös mahdollista tavata elokuvien ohjaajia ja tuotantoryhmän jäseniä. Tänä vuonna DocPoint-jatkoja vietetään Malmitalossa, Kulttuuritalo Martinuksessa ja Vuotalossa. Elokuviksi ovat valikoituneet NEUROTYYPIT, NASRIN’S VOICE ja ANNELIN AIKA.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestettiin 23. kertaa 30.1.–4.2.2024 Helsingissä. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin 2024 pääyhteistyökumppaneita ovat Helsingin kaupunki, Suomen elokuvasäätiö, AVEK, Yleisradio ja Finnkino.

Kuva: Roberto Puentes