DocFokus: matalan kynnyksen keskusteluohjelmaa festivaaliyleisölle

DocPoint on luonut tämän vuoden festivaalille uuden keskustelutilaisuuskonseptin, joka kantaa nimeä DocFokus. Festivaalin aikana päästään nauttimaan kolmesta eri aihepiirille omistetusta DocFokus-keskustelusta, jotka käydään festivaalin sydämessä, Bio Rexin festivaalikeskuksen lämpiössä.

DocFokus-keskusteluissa päästään syventymään festivaalin ohjelmistosta nouseviin teemoihin ja päivänpolttaviin aiheisiin. DocFokus-keskustelut toteutetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Vuoden 2023 DocFokus-partnerit ovat SELO ry, Suomen Journalistiliitto, Ulkopolitiikka ja AV-arkki ry.

DocFokus-kokonaisuudesta vastaa DocPointin Industry-johtaja Sini Hormio, jonka mukaan keskusteluohjelmiston merkitys elokuvafestivaalille on suuri. ”DocFokus-keskustelut antavat elokuvantekijöille ja muille yhteiskunnallisille vaikuttajille mahdollisuuden kohdata elokuvafestivaalin kävijät suoraan”, Hormio kertoo. DocPointin yleisölle DocFokus-keskustelut tarjoavat Hormion mukaan tärkeän lisäpalvelun: ”DocFokus-stagelle valikoidut keskustelutapahtumat ovat yleisölle täysin ilmaisia ja ne on suunniteltu siten, että ne olisivat mahdollisimman matalan kynnyksen tapahtumia.”

”Matala kynnys on avainsana”

DocFokus-keskusteluiden aiheet ovat yhtä monipuolisia kuin festivaalin ohjelmistokin. Keskusteluissa syvennytään niin yhteiskunnallisiin kysymyksiin, kokeilevaan elokuvamuotoon kuin tekijyyteen ja siihen liittyviin eettisiin kysymyksiinkin. Puhumassa on aihepiirien huippuasiantuntijoita. ”Keskusteluiden aiheet nousevat festivaalin ohjelmistosta, minkä lisäksi ne ovat valikoituneet ajankohtaisuuden perusteella”, Hormio kertoo. ”Olemme pyrkineet valitsemaan aiheita, jotka palvelevat ja kiinnostavat suurta yleisöä ja tietenkin täydentävät ja laajentavat festivaalin elokuvavalikoimaa. Matala kynnys on avainsana.”

Torstaina 2.2. DocFokus: Dokumenttiohjaajan valta -keskustelussa syvennytään dokumenttielokuvien ohjaamiseen liittyvään vallankäyttöön ja eettisiin haasteisiin. Keskustelussa eritellään konkreettisia valintoja, joita dokumenttiohjaaja tekee työssään tasapainoillessaan taiteellisen näkemyksen ja oman työnsä syiden ja seurausten välillä. Keskustelun moderoi Tommi Seitajoki, ja keskustelijoina ovat elokuvaohjaajat Petteri Saario ja Iiti Yli-Harja sekä Forum Artistin pääsihteeri Hanna Kosonen. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomen elokuvaohjaajien liitto SELO ry:n kanssa.

Perjantaina 3.2. DocFokus: Tarvitaanko tarinoita? -keskustelussa pohditaan dokumenttielokuvan suhdetta tarinankerrontaan ja etsitään vaihtoehtoja elokuvalle tarinankerronnan tuolla puolen. Keskusteluun osallistuvat taiteilijat Maija Blåfield, Azar Saiyar ja Mika Taanila sekä kertomuksentutkija, dosentti Maria Mäkelä. Keskustelua moderoi AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen. Keskustelu järjestetään yhteistyössä suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin kanssa.

Viimeisenä festivaalipäivänä sunnuntaina 5.2. syvennytään yhteen ohjelmiston hätkähdyttävimmistä yhteiskunnallisista elokuvista, The Killing of a Journalist. DocFokus: Journalistit demokratian vartijoina -keskustelu alkaa Bio Rexissä elokuvan näytöksen jälkeen. Slovakiassa murhatun journalistin tarinan kertova dokumentti näyttää, miten syvälle korruption lonkerot maassa ulottuvat. Tapahtumat ovat järkyttäneet myös suomalaisia sananvapauden ja demokratian puolustajia. Keskustelussa ovat mukana Outi Salovaara, Jarno Liski ja Erkki Mervaala ja sen moderoi Journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Salla Nazarenko.

”DocFokus-keskusteluun voi osallistua, vaikkei olisi nähnyt elokuvaa, josta keskustelun teema on noussut, mutta elokuvan näkemisestä on kyllä iso ilo ja hyöty”, Sini Hormio kommentoi. ”Journalistit demokratian vartijoina -keskustelutilaisuus tulee tarjoamaan lisäeväitä tämän aika rankan ja täyteen pakatun elokuvan käsittelyyn.”

Kaikkiin DocFokus-keskustelutilaisuuksiin on vapaa pääsy. Lue lisää keskustelutilaisuuksista ja festivaalin muusta tapahtumaohjelmistosta täällä.

Inari Ylinen