Muistonäytös Jörn Donnerin kunniaksi

Muistonäytös Jörn Donnerin kunniaksi
Torstaina otimme surulla vastaan uutisen suuren suomalaisen elokuvavaikuttajan, kirjailijan ja poliitikon, DocPointin Apollo-palkinnon vuonna 2008  saaneen Jörn Donnerin kuolemasta. Sunnuntaina 2.2. klo 11 DocPoint järjestää ilmaisen muistonäytöksen, jossa esitetään ironinen ja persoonallinen dokumenttielokuva YHDEKSÄN TAPAA LÄHESTYÄ HELSINKIÄ (1982).

Yhdeksän tapaa lähestyä Helsinkiä on loistava dokumenttielokuva, jonka tekstin ja kuvien ristiriita kielii jännittävästä rakkaudesta Helsinkiin. Donnerin, Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon ohjaaman elokuvan ovat kuvanneet Pirjo Honkasalo ja Eero Salmenhaara. Kuvaus hivelee Helsingin julkisivua ja jopa hyytävät kuvat pitkin asfalttia tuulen mukana pyörivästä lumesta on saatu kiehtoviksi, kutsuviksi. Vaikka Helsinki on hyytävä, pimeä ja vakava kaupunki, on siinä jotakin vastustamattoman vetovoimaista. Donnerin ironisesti kommentoimat henkilöt heräävät elämään. Huumori pursuaa väkisin ilkeyden yläpuolelle, nostalgia tihkuu läpi kiukun, rakkaus säteilee kyynisen asenteen takaa. Juuri siksi Yhdeksän tapaa lähestyä Helsinkiä on niin rikas ja viehättävä elokuva. Donnerin omassa tuotannossa se on yksi helmistä.

Ilmainen muistonäytös su 2.2. klo 11 Cinema Orionissa.