DocPoiminnat: tärppejä keskiviikolle

DocPoiminnat II

Kapitalismin kritiikkiä ja kiperiä perhesuhteita

Keskiviikkona 29.1. DocPointiin saapuu useita festivaalivieraita, mukaan lukien festivaalin päävieras Mehrdad Oskouei, jonka voi tavata keskiviikkona SUNLESS SHADOWS -elokuvan Q&A-tilaisuudessa yhdessä elokuvan tuottajan Siavash Jamalin kanssa. Ainutlaatuisessa elokuvassa kuvataan iranilaisia naisia, jotka ovat murhanneet isänsä tai aviomiehensä, mutta löytävät vankilassa uuden vapauden ja yhteisön.

Keskiviikon avaa Gulag-seminaari Kino Reginassa. Seminaarissa käsitellään Stalinin aikaista gulag-vankileirijärjestelmää, jonka uhriksi päätyi noin 18 miljoonaa ihmistä, suomalaisiakin kuoli tai katosi 20 000. Seminaarin jälkeen Kino Reginassa esitetään kolme Stalinin vainoihin liittyvää elokuvaa: WOMEN OF THE GULAG, IMMORTAL sekä SE TAPAHTUI INKERINMAALLA – DET HÄNDE I INGERMANLAND, jonka jälkeen on ohjaaja Anneli Kustfältin Q&A-tilaisuus.

Palkittu MOTHER tarkastelee intiimisti perhesuhteita. Eurooppalaiset lähettävät iäkkäät ja muistisairaat sukulaisensa thaimaalaisen Pommin hoiviin. Samaan aikaan Pomm joutuu työskentelemään kaukana omista lapsistaan. Ohjaaja Kristof Bilsen on paikalla näytöksen yhteydessä järjestettävässä Q&A-tilaisuudessa.

Maximissa nähdään kuvankaunis NORIE, jossa nuorena kuollut äiti, vaimo ja ystävä jatkaa olemassaoloaan unissa ja muistoissa. Norien poika, ohjaaja Yuki Kawamura, saapuu näytökseen. FAMILY RELATIONS kääntää tunnelman päälaelleen, kun ex-vaimo ja aikuiset lapset latelevat näkemyksiään perheen despoottisesta patriarkasta. Kekseliään kuvakerronnan myötä tarina välittyy humoristisen linssin kautta. LONG DAY TOMORROW on voimaannuttava kuvaus lääkäri Helene Pyzistä, joka omistaa elämänsä Jeevodayan keskuksen asukkaiden auttamiselle. Ohjaaja Pawel Wysoczanski on tavattavissa näytöksen jälkeen Q&A:ssa.

Kinopalatsissa nähdään nuorisokuvauksia ja kapitalismin kritiikkiä. Nuoruuden tuska ja vaikeat perhesuhteet seuraavat mukana herkissä elokuvissa PUNKS, jossa kourallinen teinejä lähetetään maaseudulle rauhoittumaan, ja I LOVE YOU I MISS YOU I HOPE I SEE YOU BEFORE I DIE, jossa traumat periytyvät nuorilta äideiltä tyttärille. MATING kuvaa Z-sukupolven elämää osoittelematta, nuoren parin oman dokumentaation kautta.

Fredrik Gerttenin ohjaama PUSH tarjoaa kapitalismin kritiikkiä sukelluksella globaaliin kiinteistösijoittamiseen. Gertten saapuu Q&A-tilaisuuteen. THE WHALE AND THE RAVEN tarkastelee eläinoikeuksia nostamalla valaiden, valaantutkijoiden ja Gitga’at-alkuperäiskansan äänen kuuluviin. Valaiden elinalueen lävistää myös tankkereiden ääni. Ohjaaja Mirjam Leuze saapuu näytökseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *