Vihainen optimisti

Vihainen optimisti

ADVOCATE on väkevä dokumentti ihmisoikeusjuristi Lea Tsemelistä, joka on puolustanut terroriteoista syytettyjä palestiinalaisia Israelin oikeuden edessä jo viiden vuosikymmenen ajan. Tsemel ja elokuvan ohjaajat Rachel Leah Jones ja Philippe Bellaïche saapuvat DocPointin vieraiksi.

Kotimaassaan Israelissa rakastetun ja vihatun Lea Tsemelin usko oikeudenmukaisuuteen ei horju, vaikka hänet on tuomittu häviämään.

Ohjaajapari Rachel Leah Jones ja Philippe Bellaïche ovat Tsemelin pitkäaikaisia ystäviä. “Tsemel on suora, sisukas, seksikäs, hauska ja raivokas – ei mikään äiti Teresa.”

Katsoja pääsee todistamaan juristin hengästyttävää työtahtia, taidokkaita esiintymisiä, epätoivon hetkiä ja yhä uudelleen sikiävää sinnikkyyttä. Kuvausten aikana ohjaajapari oppi Tsemeliltä paljon. ”Ymmärsimme, että maailman parantaminen voi olla myös hauskaa. Ja että täydellistä tilaa on mahdoton saavuttaa, mutta ei voi päästä lähemmäksi jollei edes yritä.”

Taistelu palestiinalaisten ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisten tuomioiden puolesta on erityisen hankalaa systeemissä, jossa miehittäjä jakaa oikeutta miehitetylle. Tsemelillä riittää asiakkaita, sillä vuoden 1967 jälkeen jopa 800 000 palestiinalaista on ollut israelilaisessa vankilassa. Advocate seuraa kahta oikeusjuttua. Vain 13-vuotiasta Ahmadia syytetään puukotuksesta ja 31-vuotiasta Israa Jaabista itsemurhaiskun suunnittelusta.

Tsemelin merkittäviin voittoihin kuuluu kidutuksen kieltäminen kuulustelujen yhteydessä Israelissa vuonna 1999. Yleensä Tsemel kuitenkin häviää juttunsa. Tosin hän korostaa, ettei puolustustiimin häviö ole mitään verrattuna siihen kauaskantoiseen häviöön, mitä jokainen epäoikeudenmukainen? tuomio merkitsee Israelin yhteiskunnalle ja oikeusjärjestelmälle. Israelilaisten ja palestiinalaisten välinen kuilu syvenee entisestään.

Lea Tsemelin viesti on selvä. Avainsana ei ole rauha, vaan oikeudenmukaisuus – poliittinen, yhteiskunnallinen, kulttuurinen, taloudellinen, historiallinen ja lain oikeudenmukaisuus, jota tasa-arvo ja rauha seuraavat. ”Toivon katsojan pohtivan elokuvan jälkeen, kuka on hänen Ahmadinsa, Israansa ja Lea Tsemelinsä”, Jones esittää.

Anna-Sofia Joro

Advocate esitetään DocPointissa kolme kertaa: ti 28.1. klo 19.30 Bio Rexissä, pe 31.1. klo 20.45 Kinopalatsi 7 ja su 2.2. klo 16 Kinopalatsi 1. Lea Tsemel on paikalla tiistain näytöksessä yhdessä ohjaajien kanssa. Ohjaajat ovat paikalla myös perjantain näytöksessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *