Matka vanhemmuuteen

Matka vanhemmuuteen

Merihevosten maailmassa uros kantaa jälkeläiset. SEAHORSE: THE DAD WHO GAVE BIRTH on kaunis elokuva transisä Freddy McConnellista, jonka tarina pakottaa katsojan kohtaamaan omat ennakkoluulonsa.

Elokuva alkaa lääkärin vastaanotolta. Freddy McConnell saa hormonitasoaan ylläpitävän testosteronipiikin. Piikki jää viimeiseksi vähään aikaan, sillä Freddy keskeyttää hormonihoidot tullakseen raskaaksi. Partneria hänellä ei ole, mutta ystävien ja sukulaisten ympäröimänä hän on varma pärjäämisestään yh-iskänä.

Elokuvassa Freddyä seurataan paitsi klinikan etsimisen ja hoitojen, myös henkilöhistorian näkökulmasta. Freddy käy läpi nuoruuttaan, suhdettaan maskuliinisuuteen, mieheksi kasvamiseen ja seksuaaliseen suuntautumiseen. Takaumat limittyvät nykyhetkeen ja tulevaisuuden toiveissa siintävään vanhemmuuteen.

Elokuva punoo taidokkaasti yhteen lomittain kulkevia narratiiveja: muistoja transprosessista, raskauden etenemisestä ja vanhemmuuteen valmistautumisesta.

Freddy on joutunut ja joutuu edelleen jatkuvasti perustelemaan oikeutta oman kehonsa olemassaoloon. Ensin hän on perustellut ristiriitaa siitä, että tytöksi luultu lapsi kasvaa mieheksi, sitten siitä, että hän miehenä haluaa lapsen ja lopuksi halustaan kantaa vauvansa itse. Kaiken keskellä Freddy elää omaa kehoristiriitaansa. Katsojan suojelunhalu ja kiukku heräävät: antakaa miehen keskittyä rauhassa raskauteensa!

Hetket, joissa Freddy antaa tunteidensa näkyä, ovat vaikuttavia. Mieleenpainuvimmat ovat niitä, joissa hän unohtaa kuvausryhmän läsnäolon ja keskittyy tekemään jotain aivan muuta. Silloin Freddyn kehosta ja katseesta on mahdollista lukea paljon enemmän kuin hänen tarkkaan punnituista sanoistaan.

Syksyllä 2019 Freddy McConnell haki virallista asemaa lapsensa isänä, mutta sitä ei hänelle myönnetty. Iso-Britanniassa lapsen synnyttänyt henkilö on aina juridisesti äiti, joten moninaisuutta mahdollisesti avaava ennakkotapaus lipui sivu suun. Linjaus lisää stigmaa, joka liittyy transsukupuolisten ihmisten vanhemmuuteen ja yleiseen asenneilmapiiriin. Myös Suomessa on miehiä, jotka ovat transtaustansa myötä pystyneet tulemaan raskaaksi ja synnyttämään lapsen.

SEAHORSE: THE DAD WHO GAVE BIRTH näyttää Freddyn matkan vanhemmuuteen realistisesti ja arkisesti. Näin tehdessään se pakottaa katsojan arvioimaan omaa asennettaan raskaana olevaan transmieheen ja avaa ympäristön suhtautumista häneen.

Se mikä tekee elokuvasta lopulta tärkeän, on lapsen saamisen universaalius: erilaisuuden sijaan näemmekin lopulta, miten samalta tuon polun kulkeminen tuntuu kulkijan hormoneista tai kromosomeista riippumatta.

Susi Nousiainen

Kirjoittajan Sateenkaarifaija-blogi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *