DocPoint soi, tanssii ja puhuu!

DocPoint soi, tanssii ja puhuu!

Elokuvanäytösten lisäksi DocPointissa on tuttuun tapaan luvassa runsaasti muitakin tapahtumia masterclasseista ja Q&A-tilaisuuksista klubeihin ja keskustelutilaisuuksiin.

Kaikille avoimet Masterclass-tilaisuudet järjestetään Kino Reginassa torstaina 30.1. ja perjantaina 31.1.

Mehrdad Oskouei on kotimaansa Iranin tunnetuimpia ja arvostetuimpia dokumenttielokuvaohjaajia. DocPointissa ohjaajalta esitetään sekä neljän varhaisemman elokuvan retrospektiivi että hänen uusin elokuvansa SUNLESS SHADOWS, jonka ansiosta Oskouei voitti marraskuussa IDFAssa parhaan ohjaajan palkinnon. Oskouei kertoo työskentelystään avoimessa Masterclass-tilaisuudessa Kino Reginassa torstaina 30.1.

DocPointin perjantain 31.1. Masterclass-vieras on tanskalainen, kiitosta ja palkintoja kerännyt Eva Mulvad. Hän esittelee uusimman elokuvansa LOVE CHILD, joka on Asghar Farhadin riipiviin draamoihin verrattu kertomus iranilaispariskunnasta ja heidän pienestä lapsestaan.

Yksi tämänvuotisen DocPointin pääteemoista on IHMINEN JA MUITA ELÄIMIÄ. Aiheeseen pureudutaan Kiasmassa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa perjantaina 31.1. Keskustelemassa ovat Villi ihminen ja muita luontokappaleita -kirjan kirjoittaja, dokumentaristi Riikka Kaihovaara sekä Kiasman Yhteiseloa-näyttelyn taiteilija Fanni Niemi-Junkola. Keskustelua moderoi Kiasman kokoelmaintendentti Kati Kivinen. Ennen keskustelua nähdään kaksi aihetta käsittelevää elokuvaa festivaalin ohjelmistosta. Philip Hoffmanin kokeellinen dokumenttielokuva VULTURE on kuvattu 16mm filmille, jonka kehittämiseen on käytetty orgaanisia materiaaleja. Ohjaaja Philip Hoffman on paikalla näytöksen jälkeen Q&A:ssa vastaamassa yleisön kysymyksiin. Elsa Kremserin ja Levin Peterin SPACE DOGS on harvinaista arkistomateriaalia sisältävä pysäyttävä hybrididokumentti koirien käytöstä Neuvostoliiton avaruustutkimuksessa ja katukoirien arjesta Moskovan kaduilla. Elokuva saa katsojan pohtimaan omaa moraalikäsitystään ja kysyy, mikä on oikein ja väärin?

HOW TO LOOK AT WOMEN? -keskustelussa lauantaina 1.2. pohditaan, millainen on elokuvan katse naisiin? Mitä siitä seuraa naisille elokuvan katsojina, elokuvantekijöinä, tai kuvauksen kohteina? Voisiko olla toisenlaisia tapoja kuvata ja katsoa? Mukana keskustelussa ovat elokuvatutkija Anu Koivunen, ohjaaja Inka Achté sekä Beniamino Barresen THE DISAPPEARANCE OF MY MOTHER -elokuvan päähenkilö Benedetta Barzini (entinen valokuvamalli, feministi ja luennoitsija). Keskustelu järjestetään yhteistyössä Long Playn kanssa ja sitä johtaa Long Playn toimituspäällikkö Anu Silfverberg.

Nikolaus Geyrhalterin EARTH-elokuvaa alustava Kaivostoiminnan vaikutukset ympäristölle -keskustelu kääntää katseen ihmisen vaikutukseen ympäristöön Suomessa ja maailmalla. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin järjestämä kaikille avoin keskustelutilaisuus Bio Rexissä tiistaina 28.1.

Kino Reginan gulag-järjestelmää käsittelevässä seminaarissa syvennytään Stalinin vainojen uhreiksi päätyneiden 18 miljoonan ihmisen kohtaloon keskiviikkona 29.1. Seminaarin teemoja ovat mm. vankileirijärjestelmän merkitys ja perintö sekä Suomen yhteys gulagin historiaan. Arviolta yli 20 000 suomalaista ja suomalaissyntyistä murhattiin, kuoli tai katosi vainojen aikaan. Heidän kohtaloistaan tiedetään edelleen liian vähän. Seminaarissa teemoista kertoo ja keskustelee joukko tunnettuja kansainvälisiä ja suomalaisia asiantuntijoita.

Festivaalihan tarkoittaa juhlaa, joten on luvassa tietysti myös bileitä! Keskiviikkona järjestetään KELET-elokuvan maailmanensi-illan jälkeen Premiere Vogue Ball -bileet DTM:ssä. Perjantaina 31.1. Orquestra Tri Cohiba jatkaa illan elokuvan COLOMBIA IN MY ARMS teemaa Lavaklubilla.

Luvassa on myös Kinokonsertti, Apollo-seminaari ja paljon muuta! Lue lisää oheisohjelmasta.