Dokumenttielokuvan kärkinimiä vieraaksi DocPointiin

Dokumenttielokuvan kärkinimiä DocPointiin

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali (27.1.–2.2.2020) toivottaa monipuolisen joukon dokumenttielokuvan mestareita tervetulleeksi Helsinkiin. Kiinnostavien kotimaisten tekijöiden lisäksi festivaalilla vierailee yli 20 kansainvälistä tekijävierasta.

DocPointin nimekkääseen vierasjoukkoon lukeutuvat ylistetyn ADVOCATE-elokuvan ohjaajat Rachel Leah Jones ja Philippe Bellaiche sekä sen päähenkilö, israelilainen ihmisoikeuksiin keskittynyt asianajaja Lea Tsemel.

1960-luvulla Andy Warholin ja Salvador Dalín muusanakin tunnettu supermalli ja feministi Benedetta Barzini tuo Helsinkiin elokuvan THE DISAPPEARANCE OF MY MOTHER yhdessä poikansa, elokuvan ohjaajan Beniamino Barresen kanssa.

Iranin arvostetuimpiin dokumentaristeihin kuuluva Mehrdad Oskouei saapuu festivaalin retrospektiivivieraaksi polttavan ajankohtaisen elokuvansa SUNLESS SHADOWS ja sen tuottajan Siavash Jamalin kanssa. Oskouei pitää festivaalilla kaikille avoimen Masterclass-tilaisuuden torstaina 30.1.  Lue ohjaajan haastattelu blogistamme!

Festivaalin toinen Masterclass kuullaan perjantaina 31.1. Tanskalaisohjaaja Eva Mulvad kertoo työskentelystään ja esittelee helsinkiläisille uuden elokuvansa LOVE CHILD, joka on intiimin draaman lailla etenevä seurantadokumentti iranilaispariskunnasta ja heidän lapsestaan.

Alina Rudnitskaja tunnetaan purevista dokumenteistaan, jotka tutkivat nykynaisen asemaa Venäjällä. Tragikoominen uutuus SCHOOL OF SEDUCTION seuraa kolmea naista opiskelemassa viettelyn alkeita koulussa, joka on erikoistunut miesten miellyttämiseen. “Ihmiset kysyvät minulta, onko elokuvissani näyteltyjä kohtauksia, sillä he eivät voi uskoa näkemäänsä. Vastaus on ei, elokuvani ovat dokumentaarisia.”

Palkittu ohjaaja Thomas Balmès saapuu DocPointiin uuden elokuvansa kanssa. SING ME A SONG seuraa DocPointissa vuonna 2014 valtaisan suosion saaneen elokuvan Happiness teemaa. Uutuudessa buddhalaismunkki Peyangkin elämä muuttuu, kun internet ja sosiaalinen media vihdoin saapuvat bhutanilaiskylään.

Itävaltalainen ohjaaja, tuottaja ja kirjailija Elsa Kremser ja saksalainen elokuvantekijä Levin Peter esittelevät festivaaliyleisölle yhteisen elokuvansa SPACE DOGS. Se on harvinaista arkistomateriaalia sisältävä, pysäyttävä hybrididokumentti koirien roolista Neuvostoliiton avaruustutkimuksessa ja katukoirien arjesta Moskovan kujilla.

Toimittajataustainen Fredrik Gertten on tarttuu elokuvissaan hanakasti yhteiskunnallisiin aiheisiin. PUSH tarkastelee kriittisesti finanssikapitalismia globaalin asuntokriisin kautta.

Kanadalaisohjaaja Philip Hoffman palaa DocPointiin esittelemään uuden, ekologisin menetelmin valmistetun elokuvansa VULTURE. Taideteollisen korkeakoulun professorinakin työskennelleen ohjaajan töissä yhdistyy henkilökohtaisuus, fiktiivisyys ja dokumentaarinen materiaali.

 

Palkittu belgialainen elokuvantekijä Kristof Bilsen saapuu Helsinkiin esittelemään elokuvansa MOTHER. Espanjalaisen Emma Tusellin VIDEO BLUES saa DocPointissa kansainvälisen ensi-iltansa.

DocPointissa nähdään tänä vuonna useita japanilaisia dokumenttielokuvia ja festivaalilla vierailee kaksi japanilaista elokuvantekijää. Tatsuya Morin uutuus i – DOCUMENTARY OF THE JOURNALIST palkittiin vastikään Tokion kansainvälisillä elokuvajuhlilla parhaana japanilaisena elokuvana. Dokumentti pureutuu lehdistönvapauteen Japanissa seuraten nuoren naistoimittajan Isoko Mochizukin väsymätöntä taistelua totuuden puolesta. Atsushi Kasezawan A STEP FORWARD seuraa pappia, joka yrittää pelastaa itsemurhaa harkitsevia jyrkänteen reunalta.

Virolaisen Margit Lillakin toinen pitkä elokuva THE CIRCLE on seurantadokumentti ekokommuunista. Vuodesta 2014 lähtien kuvatussa materiaalissa näkyy kommuunin nousu ja tuho, hyvät aikeet ja ihmisyyden nurjat puolet, joita ohjaaja kuvaa aina empaattisesti.

Saksalaisohjaaja Mirjam Leuze on kiinnostunut yhteiskunnallisista ja ihmisoikeuksiin liittyvistä aiheista, ja tarttuu uutuudessaan THE WHALE AND THE RAVEN eläinoikeuksiin

Palkittu puolalaisohjaaja Paweł Wysoczański tuo Helsinkiin uusimman elokuvansa LONG DAY TOMORROW, jossa seurataan topakan puolalaislääkärin elämää ja työtä intialaisella lepraklinikalla.

Ruotsalaisohjaaja, tv-tuottaja ja kulttuuritoimittaja Anneli Kustfält esittelee DocPointissa dokumenttinsa SE TAPAHTUI INKERINMAALLA – DET HÄNDE I INGERMANLAND. Stalinin vainoja todistaneet, Suomen kautta Ruotsiin paenneet inkeriläisvanhukset muistelevat koskettavasti kodin menettämistä ja pakolaisuutta Kustfältin elokuvassa.