Kotimainen raati ja elokuvat esittelyssä

Vuoden 2020 Kotimaisen esityssarjan elokuvat valitsi raati, joka painotti tänä vuonna valinnoissaan elokuvallista kerrontaa. Kotimaiseen esityssarjaan valitut elokuvat edustavat ilahduttavan monia dokumentaarisen elokuvakerronnan tyylilajeja. Suomalaiset dokumentaristit lähtevät yhtäältä rohkeasti kuvaamaan isoja aiheita ja muita kulttuureja – ja uskaltavat toisaalta kääntää kameran intiimisti omaan elämäänsä.

Kuten viime vuosina on nähty, tänäkin vuonna naistekijyys on vahvasti esillä. Kotimaiseen esityssarjaan valituista kahdeksasta elokuvasta viisi on kokonaan naisten ohjaamia. Yhden elokuvan ohjaaja on mies ja kahdella on kaksi ohjaajaa, nainen ja mies. Yhteensä kotimaiseen esityssarjaan tarjottiin 49 elokuvaa.

Kotimainen raati esittelyssä

Reetta Huhtanen
Dokumenttielokuvaohjaaja, jota kiehtoo työn kokonaisvaltaisuus ja ristiriitaisuus: ”Dokumenttien tekeminen on ajattelemista konkreettisen kautta, näkymättömän muuttamista näkyväksi ja todellisuuden kiteyttämistä yksityiskohtiin.”

Max Malka
Endemol Shine Finlandin Head of Scripted: ”Työni on fiktiivisten, käsikirjoitettujen sarjojen ja elokuvien kehittely ja tuotanto. Vapaa-ajallani rakastan katsoa dokumenttielokuvia.”

Sampsa Peltonen
Kääntäjä ja suomentaja, jonka pääasialliset työkielet ovat arabia ja ranska. ”Päätyössäni Ylellä käännän etenkin dokumenttielokuvia ja ajankohtaisohjelmia, ja sen lisäksi suomennan kaunokirjallisuutta. Dokumenteista nautin eniten silloin, kun ne ravitsevat minua sekä älyllisesti että tunteellisesti.”

JP Passi
Kuvaaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja sekä fiktio- että dokumenttituotannoissa jo parinkymmenen vuoden ajan. ”Dokumenttielokuvien hienous kiteytyy niissä hetkissä, jotka ovat liian uskomattomia ollakseen fiktiota.”

Kati Juurus, raadin puheenjohtaja.
Dokumenttiohjaaja, ensimmäistä vuottaan DocPoint-festivaalin taiteellinen johtaja. ”Rakastan dokumenttielokuvaan liittyvää riskin ja sattuman elementtiä. Kuvatessa kaikki voi mennä toisin kuin on suunnitellut. Parhaimmillaan todellisuus tuottaa ihmeitä, joista ohjaaja ei ole osannut edes unelmoida.”

Kotimaisen esityssarjan elokuvat – äänestä suosikkiasi!

DocPointin yleisö pääsee tänäkin vuonna äänestämään omaa suosikkiaan Kotimaisen esityssarjan elokuvista. Äänestys tapahtuu esityssarjan elokuvien toisessa näytöksessä ja voittaja julkistetaan lauantai-iltana 1.2.2020. Mukana ovat seuraavat kovatasoiset kotimaiset dokumenttielokuvat:

Colombia in My Arms
(ohj. Jenni Kivistö, Jussi Rastas)
Räjähdysherkkä Kolumbia on käännekohdassa, kun sissiliike FARC ja hallitus pyrkivät tekemään rauhansopimuksen.

Kelet
(ohj. Susani Mahadura)
Be whatever you wanna be, honey! Elokuva Keletistä, parikymppisestä mustasta transnaisesta, sekä esikuvien ja yhteisön voimasta.

Neiti Aika (Lady Time)
(ohj. Elina Talvensaari)
Elina Talvensaaren elokuva on kaunis, taidolla rakennettu tarina katoavaisuudesta. Jokainen tavallinen elämä on merkityksellinen, salaperäinen ja suurenmoinen, se tuntuu sanovan.

Orkesterin edessä (Conductivity)
(ohj. Anna-Karin Grönroos)
Kolmen lahjakkaan opiskelijan matka Sibelius-Akatemian kapellimestariluokasta sinfoniaorkesterin puikkoihin.

Silicon Valley, Baby.
(ohj. Erika Haavisto)
Pikakahviyrittäjä Kalle Freese lähtee Piilaaksoon vuolemaan kultaa, mutta pikavoittojen sijaan kuppiin jää kahviakin karvaampia kokemuksia.

Silmästä silmään (Eye to Eye)
(ohj. John Webster)
Kamera on läsnä, kun henkirikoksen uhrin perheenjäsen ja rikoksen tekijä kohtaavat silmästä silmään John Websterin tärkeässä dokumenttielokuvassa.

The Fantastic
(ohj. Maija Blåfield)
Kahdeksan entistä pohjoiskorealaista kertoo, millaisena he ovat kuvitelleet ulkomaisen todellisuuden näkemiensä laittomien elokuvien perusteella.

To Teach a Bird to Fly
(ohj. Minna Rainio, Mark Roberts)
Kuvatessaan saksalaista lintujen pelastusprojektia dokumentti keikauttaa dystooppisen todennäköisyyden toiveikkaaksi mahdollisuudeksi. Elokuvan maailmassa kaikki on hyvin – tai ei aivan kaikki, olihan liian myöhäistä pelastaa napajäätiköt. Ne sulavat.

Kaikki mukaan valitut teokset ovat raadin mielestä parhaimmillaan elokuvateatterissa, isolla kankaalla. Tartu siis tilaisuuteen!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *