18. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmistotyö on alkanut ja elokuvien ilmoittamismahdollisuus on avattu

 

18. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmistotyö on alkanut ja elokuvien ilmoittamismahdollisuus on avattu

18. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalia juhlitaan 28.1.–3.2.2019. Festivaalin ohjelmistotyö on alkanut ja DocPoint-elokuvatapahtumat ry:llä on ilo julkistaa 2019 DocPoint-festivaalin kansainvälisen ohjelmiston taiteellisesta sisällöstä vastaava kuraattoriryhmä.  Myös Kotimaisen sarjan ja Uusin silmin -oppilastyösarjan haku on auennut tänään 31.5.2018.

DocPointin 2019 kansainvälinen kuraattoriryhmä

Vuoden 2019 DocPoint-festivaaliohjelmisto kootaan poikkeuksellisen kansainvälisellä otteella, kun noin 80 elokuvaa käsittävän kansainvälisen ohjelmiston kokoaa kuraattoriryhmä, johon kuuluvat Sirkka Möller (Saksa), Sergio Fant (Italia) ja Pieter-Jan van Damme (Belgia).

Kuraattoriryhmän puheenjohtajana toimii Sirkka Möller, joka on työskennellyt kansainvälisten elokuvafestivaalien parissa yli kahden vuosikymmenen ajan, keskittyen dokumentteihin ja lyhytformaatteihin. Hän on työskennellyt muun muassa DOK Leipzigille, Sheffieldin kansainväliselle dokumenttielokuvafestivaalille, FID Marseille -festivaalille ja dokumenttielokuvia myyvälle Deckert Distribution -yhtiölle. Möller on Berlinalen Panorama-osion valitsijalautakunnan jäsen ja Berlinalen Doc Station -projektin koordinaattori.

Sergio Fant on italialainen programmeri, joka on toiminut mm. Cinema Ritrovato -festivaalin, Pesaro-elokuvajuhlien, Rome Film Festin ja Venezuelan Mostra Internazionale d’Arte Cinematografican parissa. Vuodesta 2013 Fant on toiminut yhtenä maineikkaan Locarno-festivaalin neljästä valintakomitean jäsenestä. Hän tekee elokuvavalintoja myös Trenton elokuvafestivaalille.

Pieter-Jan van Damme on programmeri ja myös tänä vuonna debytoiva dokumenttiohjaaja, jonka taustalla on elokuvavalintatyötä mm. Euroopan suurimmassa dokumenttielokuvafestivaali IDFAssa (International Documentary Film Festival Amsterdamissa) ja Prahan One World Film Festivalilla.

DocPoint-festivaalin ohjelmisto on perinteisesti ollut taiteellisesti ja sisällöllisesti korkeatasoinen näkymä maailman ajankohtaisiin aiheisiin ja ihmisiin. Nyt kun ohjelmiston kokoaa vahvasti dokumenttielokuvakentän sydämessä toimiva, ja toisaalta Suomen ulkopuolelta tuleva kolmen huippukuraattorin ryhmä, näkymään saadaan lisää syvyyttä ja ehkä myös yllätyksellisyyttä”, kertoo festivaalin tuotannosta vastaava toiminnanjohtaja Ulla Bergström. Ohjelmistossa halutaan esitellä kattavasti dokumenttielokuvan eri kerrontamuotoja, ja tuoda valinnoissa esiin dokumenttielokuvien moninaisuuden lisäksi festivaalin erilaisten katsojaryhmien moninaisuus. Mukaan valitaan aiheita myös niille, jotka eivät yleensä osallistu elokuvafestivaaleille.

Elokuvien ilmoittaminen Kotimaiseen sarjaan ja Uusin silmin -oppilastyösarjaan

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali on jälleen aloittanut uusien vaikuttavimpien kotimaisten dokumenttielokuvien jokavuotisen etsinnän. Kotimaiseen- sekä Uusin silmin -oppilastyösarjaan valitut elokuvat esitetään 18. festivaalilla 28.1.–3.2.2019. DocPoint tarjoaa yleisölle mielenkiintoisimmat uudet kotimaiset ja kansainväliset laatudokumentit, sekä esittelee niiden tekijät.

Kotimaisten esityssarjojen elokuvat valitsee valintaraati, jonka puheenjohtajana toimii DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n edustaja. Elokuvavalinnoissa painotetaan luovaa ja elokuvallista toteutusta, ja mukaan otetaan vain dokumenttielokuvia. Kotimaiseen sarjaan hyväksytään vain kotimaisia ensi-iltoja. Oppilastyösarjassa ei ole ensi-iltavaatimusta, mutta ensi-iltoja painotetaan. Kotimaiseen esityssarjaan ilmoitettavien elokuvien tuotantomaa tai merkittävä osatuotantomaa tulee olla Suomi, ja Uusin silmin -oppilastyösarjaan ilmoitettavien elokuvien tulee olla suomalaisten oppilaitosten tuottamia.

Elokuvien ilmoittaminen tapahtuu Reelport-palvelun kautta. Ilmoittaminen on kaksivaiheinen. Ensimmäisen vaiheen haku on avoinna 31.5.–31.7.2018. Tällöin ilmoitetaan 3.10.2017–31.7.2018 valmistuneet elokuvat. Toinen vaihe käynnistyy 1.8. ja on avoinna 5.10.2018 saakka. Toisessa vaiheessa ilmoitetaan 1.8.2018 tai sen jälkeen valmistuneet elokuvat. Linkki Reelport-sivustolle, ilmoittautumisen säännöt sekä lisätiedot osoitteessa: https://docpointfestival.fi/media-industry/elokuvan-ilmoittaminen/

Kansainvälisten esityssarjojen osalta DocPointissa ei ole avointa hakua.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali on yksi Pohjois-Euroopan arvostetuimmista ja suurimmista dokumenttielokuvafestivaaleista, sekä ainoa dokumenttielokuvaan keskittyvä elokuvafestivaali Suomessa. Festivaalilla vierailee vuosittain yli 30 000 kävijää. DocPoint-elokuvatapahtumat ry järjestää myös valtakunnallista ja ympärivuotista lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINOa, vaikuttavuustapahtuma DocPoint IMPACTia, sekä kuukausittain järjestettävää dokumenttielokuvaklubia Doc Lounge Helsinkiä.

18. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 28.1.–3.2.2019.

Lisätiedot:

Ulla Bergström
Toiminnanjohtaja
DocPoint-elokuvatapahtumat ry

Puh. 010 501 5775
Mob. +358 50 4558448
ulla.bergstrom@docpoint.info
www.docpoint.info

Lisätiedot Kotimaiseen sarjaan ja Uusin silmin -oppilastyösarjaan liittyen:

Emilia Linnankoski
Tuotantokoordinaattori
DocPoint-elokuvatapahtumat ry

Puh. 010 501 5776
Mob. +358 50 4558446
emilia.linnankoski@docpoint.info
www.docpoint.info