DocPoint-festivaalille saapuu palkittuja elokuvantekijöitä maailmalta

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalille saapuu 45 kansainvälistä vierasta, joista 31 on elokuvantekijöitä. Mukana on niin nuoria esikoisohjaajia kuin kokeneita dokumenttielokuvan mestareita.

Kansainvälisillä festivaaleilla sensaatioksi kohonneen Communionin ohjaaja Anna Zamecka saapuu festivaalin vieraaksi. Viime vuoden kohutuimpiin esikoisohjauksiin lukeutuva elokuva on palkittu muun muassa Münchenin, Triesten, Varsovan, Locarnon ja Leipzigin elokuvajuhlilla. Euroopan elokuva-akatemia palkitsi Communionin vuoden 2017 parhaana dokumenttina. Herkkävireinen elokuva kertoo poikkeuksellisen vangitsevasti vaikeuksien varjostamasta lapsuudesta, uskosta ja perheestä. Puolalainen Zamecka on työskennellyt myös antropologina ja journalistina.

Puolasta festivaalille saapuu myös ohjaaja Marta Prus. Prusin elokuva Over the Limit kuvaa rytmisen kilpavoimistelun armotonta ja raadollista maailmaa vavahduttavasti. Arvostetun Łódźin elokuvakoulun käynyt Prus tuntee kohteensa hyvin: hän on itsekin entinen lajin aktiiviharrastaja.

Kanadalaisen Romantic Road -elokuvan kansainvälinen ensi-ilta nähdään DocPoint-festivaalilla ja vieraaksi saapuvat elokuvan ohjaaja Oliver McGarvey sekä päähenkilöt Rupert ja Jan Grey. Englantilaispariskunta ajoi vanhoilla päivillään läpi Intian vuoden 1936 Rolls Roycella. Sympaattinen dokumentti on täynnä vauhtia ja filosofiaa.

Festivaalin retrospektiivivieraaksi saapuu tanskalainen Phie Ambo, jonka tuotannosta nähdään viisi pitkää elokuvaa ja yksi lyhytelokuva. Intiimejä ja universaaleja aiheita lomittain kuvaava Ambo on noussut 2000-luvun merkittävimpien dokumentaristien joukkoon.

Lisäksi festivaalilla vierailee intialainen mestarivalokuvaaja, Magnum-kuvatoimiston jäsen Raghu Rai ja hänestä uunituoreen dokumentin ohjannut Avani Rai. Raghu Rai: An Unframed Portrait kuvaa myös isän ja tyttären monisäikeistä suhdetta.

Muita festivaalilla vierailevia elokuvantekijöitä ovat muun muassa Elí Roland Sachs (Brother Jakob), Alexandre Dereims (We Are Humanity),Kiur Aarma (Rodeo – Viron villit vuodet), Chris Kelly (A Cambodian Spring), Giovanni Totaro (Happy Winter), Ross Whitaker (Between Land and Sea), Boris Mitić (In Praise of Nothing), Simon Lereng Wilmont (The Distant Barking of Dogs), Minji Ma (Family in the Bubble), Irina Zhuravlyova ja Vladislav Grishin (Kamchatka Bears. Life Begins) sekä Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnon vastaanottava Mika Kaurismäki.

Lue lisää vieraista »