Kirjailija Laura Gustafssonin suositukset DocPoint-festivaalille

(Lauran kuva: Nauska)Kirjailija Laura Gustafsson valitsi tärppejä vuoden 2018 DocPointin ohjelmistosta:

The Distant Barking of Dogs
Sotia ei kai voisi käydä, ellei ihmisessä olisi jonkinlainen mekanismi, jolla myötätunto kytketään pois päältä. Dokumentti näyttää sodan vaikutuksen niihin, joilla on kaikkein vähiten valtaa määrätä sen kulusta. Kymmenvuotias Oleg sanoo: ”Ei ihmisiä, vaan sotilaita.” Elokuva kartoittaa pikkupojan ja hänen isoäitinsä kokemaa maailmanloppua – Itä-Ukrainan sotaa, josta ainakin minä tiedän huolestuttavan vähän sen ajallisesta ja paikallisesta läheisyydestä huolimatta.

Almost Heaven
Teinityttö kouluttautuu hautaustoimiston työntekijäksi. Kiinnostaa nähdä, miten ikäkausi, jona vallitsee yhä usko omaan kuolemattomuuteen, kohtaa elämän loppumisen vääjäämättömyyden. Kuolema on äärimmäisen, no, ruumiillinen tapahtuma. Ruumiiden kanssa työskentelevät tasapainoilevat ihmiselämän maallisuuden ja kuolemaan liittyvien seremonioiden välillä. Dokumentti on kurkistus johonkin täysin vieraaseen: suuren kiinalaisen hautaustoimiston rutiineja ja rituaaleja harvemmin näkee elokuvissa.

The Stranger
Tämä on ”vähän kevyempi” valintani. Minua miellyttää se, ettei dokumentti kerro karismaattisesta narsistista / patologisesta valehtelijasta, vaan siitä, miten hänen kaltaisistaan selviydytään. Toisaalta tämä elokuva tuskin kohentaa luottamustani ihmisiin; toisaalta minusta on liikuttavaa, miten herkästi annamme hyvän uskon ja unelmien sokaista itsemme. Ehkä jälkimmäinen on kuitenkin yleisinhimillisempää kuin petosten tehtailu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *