Apollo-palkitun Erkki Astalan suosikkidokumentit vihdoin Kino Reginassa

Erkki Astalan Apollo-sarja ja -seminaari esitetään Kino Reginassa 10.-15.9.2022. Apollo-palkinto jaetaan suomalaista dokumenttielokuvaa merkittävästi edistäneelle henkilölle tai yhteisölle. Apollo-palkitut kokoavat festivaalin ohjelmistoon carte blanche-sarja, jossa he voivat nostaa esiin mielensä mukaisia elokuvia. Liput näytöksiin voi ostaa Kino Reginan kautta 

Vuoden 2022 DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali jouduttiin koronan vuoksi järjestämään kokonaan verkossa. Tämän vuoksi Erkki Astalan Apollo-sarja ja seminaari päädyttiin siirtämään syksyyn.

DocPoint esittää Kino Reginassa viisi Astalan valitsemaa dokumenttia syyskuun alussa. Sarjan käynnistää seminaari, joka kysyy, miten katsoja kokee dokumenttielokuvan maailman ja todellisuuden? Mikä on se mielihyvä, jota nimenomaan dokumentaarinen elokuva meissä tuottaa? Näistä kysymyksistä keskustellaan Astalan vetämänä lauantaina 10.9 klo 12.00 Kino Reginassa. Mukana ovat Susanna Helke, dokumentaristi ja Aalto-yliopiston professori, Anu Koivunen, Turun yliopiston professori ja elokuvahistoriasta väitellyt mediatutkija, Jan Nåls, empatiasta dokumenttielokuvassa väitellyt Arcadan lehtori, sekä Emma Taulo, käsikirjoittaja ja Ylen nuorten dokumenttisarjojen tilaaja-tuottaja.

Suomen elokuvasäätiön tuotantojohtajana ja Yleisradion yhteistuotantojen päällikkönä Astala on päätöksentekijänä ja tilaajana puolustanut tinkimättömästi elokuvallisuutta sekä sitä elokuvantekemisen tapaa, jota riippumaton elokuvatuotanto parhaimmillaan edustaa. Astala on ollut tärkeä tienraivaaja ja puhemies riippumattomien elokuvatuottajien ja Yleisradion välillä.

Dokumenttielokuva on todellisuuden taidetta, jonka ytimeen kysymys totuudellisuudesta on kuulunut alusta asti. Erkki Astalan Apollo-sarjan viisi dokumenttielokuvaa valottavat kukin tavallaan totuuden, yksityisen ja yleisen, rajankäyntiä. Kenen totuus on se, jonka katsoja mielessään näkee?

Apollo-sarjan ohjelma Kino Reginassa:

10.9. KLO 12.00-13.30 APOLLO-SEMINAARI 
Lue lisää täältä. 

10. 9. KLO 14.00 SYNTI – DOKUMENTTI JOKAPÄIVÄISISTÄ RIKOKSISTA (1996, ohj. Virpi Suutari & Susanna Helke, 38 min) + VALKOINEN TAIVAS (1998, ohj. Virpi Suutari & Susanna Helke, 54 min)

Suutarin ja Helken varhaisissa töissä seitsemän kuolemansyntiä ja nikkelikombinaatin runnoma luonto kehystävät arkielämää.
Lue lisää täältä.

SU 11.9. KLO 16:10 MOANA WITH SOUND (1926/2011, ohj. Monica Flaherty & Robert J. Flaherty, 98 min) 

Varhainen helmi dokumentin ja fiktion rajamailta kuvaa antropologisella otteella elämää samoalaisella saarella – nyt ääniraidan kanssa!
Lue lisää täältä. 

13.9. KLO 17.00 SOSIALISMI (2014, ohj. Peter von Bagh, 86 min) 

Harvoin nähty kollaasielokuva tarkastelee vasemmistolaisen liikkeen historiaa elokuvallisen linssin kautta.
Lue lisää täältä. 

14.9. KLO 19.20 F FOR FAKE (1973, ohj. Orson Welles, 89 min) 

Wellesin legendaarinen, aikaansa edellä ollut dokufiktio vie päätähuimaavalle matkalle huijarien ja taideväärentäjien maailmaan.
Lue lisää täältä.

15.9. KLO 19.05 LES GLANEURS ET LA GLANEUSE  (2000, ohj. Agnès Varda, 82 min)

Legendaarisen ranskalaisohjaajan tutkielma hukkaruoan keräilijöistä on lämmin, sanaleikeillä kyllästetty osoitus ohjaajansa kokeilunhalusta ja pettämättömästä silmästä.
Lue lisää täältä.

Liput myynnissä Kino Reginan kautta

Kuva: Laura Malmivaara